354097736991500

Betegtájékoztató a hajhullásról

A hajhullás természetes folyamat. Hajhagymáink működése egy körfolyamaton alapul. A hosszabb növekedési fázis után egy rövid nyugalmi szakaszba kerül, majd kihullik a hajszál. Ezt követően a ciklus újra indul, a hajhagyma újabb hajszálat növeszt.

A haj növekedésének üteme, illetve a maximálisan elérhető hajhosszúság egyénileg változó, genetikailag meghatározott. Ezen kívül szezonálisan, az életkorral és egyes betegségek, stressz hatására is változik üteme, kialakulhat kóros mértékű hullás illetve erőteljes töredezés, elhasználódás, amely gyakran a hajhullásnak mutatkozik.

Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 100-nál hajszálunk hullik ki vagy foltokban jelentkezik a hajvesztés. A hajhullások és a hatásukra jelentkező kopaszodási formák alapvetően két csoportra oszthatóak. Az egyik csoportba azokat soroljuk, ahol a folyamat átmeneti és visszafordítható, a másikba pedig a végleges hajvesztéssel járó formákat.

visszafordíthatatlan hajhullások leggyakoribb formája az ún. androgén típusú hajhullás. Ezt a hajhagymák férfi hormonokkal szembeni örökletesen fokozott érzékenysége okozza. Gyakrabban látjuk férfiaknál, de nőknél is előfordul. Végleges hajhulláshoz vezethetnek a fejbőr gyulladásával, hegesedéssel járó kórképei is.

Az átmeneti visszafordítható hajhullások esetében a leggyakoribb ok, hogy valami tágabb értelemben vett stressz éri a szervezetet. Egy nagyobb gyulladás, baleset vagy műtét, egyes gyógyszerek szedése, esetleg pszichés megrázkódtatást követően jellemzően 3-5 hónap múlva nagyfokú, diffúzan jelentkező hajhullás indulhat meg. Az ok elmúltával ez a forma spontán is rendeződik. Ha valamilyen idült gyulladásos góc (pl. gyulladt foggyökér, krónikus mandulagyulladás) indítja be a folyamatot, annak szanálásáig folyamatosan fennáll a kóros mértékű hajhullás. A visszanöveszthető hajhullások közé tartozik emellett a foltos hajhullás, a haj letépkedése következtében kialakuló kopaszság (trichotillomania), de a kemoterápia következtében vagy a terhesség után kialakuló hajvesztés is.

Átmeneti hajhullás következik be akkor is, ha valamely, a hajnövekedés számára fontos aminosav, nyomelem vagy vitamin hiányállapota alakul ki nem megfelelő táplálkozás, fogyókúra, felszívódási zavar, súlyos betegség következtében.

A különböző hajhullások, hajbetegségek miatt történő hajvizsgálat bőrgyógyász szakértelmét igényli, mivel sok esetben egy komplex kivizsgálást jelent.

Az első lépés a hajzat és a hajas fejbőr szemrevételezése, ún. makroszkópos vizsgálat. Szabad szemmel megállapítható, hogy a hajhullás diffúz vagy foltos-e, a foltos hajhullás kiterjedésének mértéke, a foltok elhelyezkedése. Az orvos információt kap arról, hogy van-e a fejbőrön gyulladás, hámlás, pikkelyesedés, esetleg felrakódás, látható-e sorvadás vagy hegesedés. Még pontosabb képet nyújt a dermatoszkópos vizsgálat vagy a haj kamerás vizsgálata. Ezek tízszeres nagyításban mutatják a vizsgált területet.

Sok esetben szükség van a hajszálak mikroszkópos vizsgálatára. Ezzel kimutathatóak a különböző hajszálbetegségek, melyek a hajszál csomósodását, megcsavarodását, végül a hajszál letörését okozzák. Nagyszámú hajszál tövénél való letörése nagyfokú hajhullásként mutatkozik meg.

Speciális vizsgálatok a különböző hajhúzásos vizsgálatokhoz kapcsolódó mikroszkópos elemzések. Ide tartozik a „könnyű húzásos” teszt vagy a trichogram. Utóbbi során egyszerre 100 hajszálat húznak ki, majd ezen hajszálak mindegyikét megvizsgálják mikroszkóp alatt. Nagyon fontos, hogy bármelyik vizsgálat előtt is állunk, ne menjünk frissen mosott hajjal az orvoshoz, ugyanis ezen hajhúzásos tesztek mindegyike csak akkor informatív, ha kb. 4-5 nappal a legutolsó hajmosás után történnek.

Rutin vizsgálatok közé tartoznak a fertőzések gyanúja esetén a különböző mikrobiológiai vizsgálatok. Gombás fertőzés gyanúja esetén kaparékot vesznek valamint egy-két hajszálat is kihúznak az adott területről mikroszkópos analízisre és tenyésztéses vizsgálatra. Bakteriális fertőzés vizsgálatakor hasonló módon mintavétel történik.

A hajhullások hátterében gyakran szisztémás ok húzódik meg, azaz valamilyen belsőszervi eredet. Ennek igazolására vagy kizárására laboratóriumi vizsgálatokra is fel kell készülni az ilyen panaszokkal orvoshoz fordulóknak.

Ismeretlen eredetű gyulladásos vagy hegesedő hajvesztéskor sor kerülhet- nem rutin vizsgálatként- bőrminta vételére, apró biopszia készítésére, ahol a kivett anyag szövettani vizsgálatra kerül.

A kezelés folyamán a hajhullás okának a megszüntetése az elsődleges cél, ami orvosi feladat a legtöbb esetben. Hormonális, androgén eredetű hajhullásban ugyan az elhullott hajszálakat visszanöveszteni nem lehet, de a még meglévőek erősíthetőek koffeintartalmú samponokkal, hajszeszekkel vagy minoxidiles ecsetelő rendszeres használatával. Egyes esetekben finasterid tartalmú szer szájon áttörténő alkalmazását is javasolják férfiaknak, hölgyeknek pedig helyi ösztogéntartalmú oldatokat is rendelhet kezelőorvosa.

Az okok kezelése mellett a visszafordítható hajhullásokban is sokszor folyamodnak szteroid tartalmú ecsetelőkhöz. Ezeket azonban néhány hétnél tovább nem szabad használni folyamatosan.

Emellett érdemes figyelni a helyes táplálkozásra, a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, a megfelelő kalóriatartalmú illetve rostokban dús étkezésre, lehetőleg kerülni a durva stresszt, a betegségeket, a drasztikus fogyókúrát, a szénhidrát- vagy fehérjeszegény étkezési szokásokat.

Rendelkezésre állnak olyan készítmények, melyek a hajhagymák regenerálódásához elengedhetetlen A-, E-, B-vitaminokat, a biotint nyomelemeket az ideális kombinációban tartalmazzák és kúraszerű alkalmazásuk elősegíti a hajszálak képződését, növekedését.

A vitaminok mellett különböző ásványi anyagok és nyomelemek is szükségesek a hajhagymák megfelelő működéséhez. Legfontosabb a réz, a vas, a cink. A hajszálak alapját adó keratin szintéziséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő kén jelenléte.

Segíthetjük a fejbőr keringését akár mindennapos masszírozással, vérbőséget fokozó szerek bedörzsölésével! Ápoljuk az esetlegesen gyulladt, korpázó fejbőrt! Emellett kerüljük a haj roncsolódásához vezető durva fodrászati beavatkozásokat.