354097736991500

Meningococcus védőoltások

Meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladás

Jellemzően a 25 év alatti korosztály érintett. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére. Ritka, de nagyon súlyos kórkép. Immunsérültek, lépeltávolított személyek fokozott kockázatnak vannak kitéve bármely életkorban.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy tokos baktérium okozza, melynek a következő alcsoportjai képesek súlyos betegséget okozni: A, C, W135, Y, B. Cseppfertőzéssel, direkt kontaktussal terjed. Szerepe van a közös pohár és evőeszköz használatnak, köhögésnek vagy a csókolózásnak is. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére. /A típus/ A  terjedésében kulcs szerepe van a hordozói állapotnak, mely zárt közösségekben kiemelkedően magas lehet /kollégium, katonaság/.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 2-10 nap, de akár pár óra alatt is lélegeztető gépre kerülhet a fertőzött személy. A kezdeti tünetek nem ismerhetőek fel biztosan, de fokozottan kell figyelni, ha ezeket tapasztaljuk: hirtelen láz, fejfájás, rossz közérzet, esetlegesen kialakuló fényérzékenység, hányinger, hányás, tarkó kötöttség, aluszékonyság, romló tudat állapot, lila foltok a bőrön. A betegség legsúlyosabb formái között szerepel a véráram fertőzés, az agyhártyagyulladás, illetve ezek kombinációja, de a baktérium okozhat tüdőgyulladást, középfülgyulladást, gégefő-gyulladást is.

Az időben elkezdett antibiotikum terápia ellenére is az érintettek 10-15 százalékát elveszítjük. Ha az agyhártyagyulladás és a véráram fertőzés is kialakul egyidőben, ez a szám már 40% százalék is lehet. A betegség gyakran jár végtag-amputációkkal, a kialakult keringési zavarok miatt.

Védettség:

Az előfordulási gyakorisági görbe egyik csúcsa 6-8 hónapos korra esik nálunk, többek között ezért javasolt az alap immunizációt féléves korra befejezni és 30 éves korig folyamatosan megőrizni. Adott úti cél és lép eltávolítás esetén is kiemelt szerepe van a védettségnek.

Külön oltóanyagok és eltérő oltási sorok jelentenek védelmet a B szerotípus  és az ACWY szerotípusok ellen. Van csak C-t tartalmazó oltóanyag is. A fent említett csoportokon belül is több oltóanyag között lehet választani.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: