354097736991500

A Humán papillóma vírusok (HPV)

100 éve ismert a szexuális magatartás és a méhnyak rák közötti kapcsolat. A vírus méhnyakrák okozó hatásának bizonyítása 2008-ban orvosi Nobel-díjat ért. Ma már tudjuk, hogy sokkal többről van szó, a betegség nem csak a nőket érintheti.

A vírus okozhat még: végbél, pénisz, szeméremtest, hüvely, szájüregi, gége elváltozásokat is, valamint szemölcsöket. Ezért a fiúk védelme is kulcsfontosságú.

A nők 80%-a fertőződik a vírussal élete folyamán, akár több törzzsel egy időben, akár több alkalommal is. A szervezet gyakran meg tud birkózni a fertőzéssel, amikor nem, a hosszú ideig fennálló fertőzés következtében a hámsejtek rosszindulatúan átprogramozódnak/évek/.  A gondok ekkor kezdődnek.

Kórokozó, terjedés:

A malignus daganatok kialakulásáéért a magas patogenitású  HPV törzsek / 16,18,31, 33, 35, 39,45,51,52,56,58,68 / felelősek, kiemelve a: 16,18. /70%-ban mindig jelen vannak /.

A 6,11-es a nemi szemölcsök okozója, amely csupán kellemetlen.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, de bőr-bőr kontaktussal is lehet fertőződni.

Tünetek, szövődmények:

A folyamat nagyon sokáig tünetmentesen halad előre. Egyre több hámsejt lesz érintett a folyamatban és lassan az eredeti szöveti struktúra teljesen felbomlik. Szerencsés esetben a rendszeres nőgyógyászati szűrés alkalmával időben orvosolható a folyamat, csak lokális beavatkozásra van szükség. Sajnos sok esetben ez már kevés lehet, komoly csonkoló műtét esetén sem biztos a gyógyulás. A végbél, kismedence is érintett lehet a folyamatban. Ez már nagyon rossz prognózis.

Védettség:

Sorozat oltással kialakítható, általában 15 év felett már 3 oltás szükséges, fél év alatt kerülnek beadásra a vakcinák, de egy éven belül is befejezhető a megkezdett sor /pl. terhesség esetén/ .

Többféle oltóanyag érhető el. A legújabb már 9 törzs ellen nyújt védelmet.

A rutin nőgyógyászati szűrés az oltottak esetébe is 2 évenként szükséges.

Kinek javasolt a védőoltás:

Mindenkinek: férfiaknak és nőknek is. A legoptimálisabb időpont a vakcinációra a nemi élet megkezdése előtti időszak, de bármely életkorban érdemes megfontolni. A hordozói állapot nem jelent ellenjavallatot, hiszen a cervikális nyákban jelenlevő ellenanyagok, az immunizációt követően már képesek a kijutó vírusokat közömbösíteni.

Az oltóanyag az immunválasz létrehozásához egy vírusszerű részecskét tartalmaz /VLP/, ami egy L1 kapszid fehérjét tartalmaz. Az immunválaszhoz szükséges ingert ez a fehérje képviseli, ami jelen van a betegséget okozó vírusban is. Nem tartalmaz vírust, DNS-t sem! Nem okozhat daganatot!

2019 őszétől hazánkban már nem csak a felsős lányok, hanem a fiúk is kérhetik a védőoltás.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: