354097736991500

Bárányhimlő

Latinul varicella.

Kórokozó, terjedés:

Cseppfertőzéssel terjed elsősorban, de a betegséget kísérő hólyagokban megtalálható vírus is fertőzhet. A kórokozó a herpesz vírusok családjába tartozik. Nagyon ragályos betegség, vagyis a testvérek egymásnak rövid időn belül, nagy valószínűséggel átadják, illetve a védettséggel nem rendelkező szülők is biztosan áldozatokká válnak. Olykor hosszú hetekig felborulhat a családok napi rutinja. Jellemző a közösségi halmozódás.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 10-21 nap, de a bőrtünetek megjelenése előtt is fertőz már. Kísérheti: láz, gyengeség, étvágytalanság. Az 1-4 mm nagyságú, piros udvarral körülvett, viszkető hólyagok először a fejen, majd a törzsön jelennek meg, a betegség előrehaladtával a végtagok is érintetté válnak. / ritkán a szájüreg is/ Számuk általában 200-500 között van. Láz, levertség is gyakori.  A gyógyulás normál esetben 2 hétig tart.

Szövődményes esetekben kialakulhat: a bőr bakteriális felülfertőződése, /a vakarás miatt/, tüdőgyulladás, komoly központi idegrendszeri, valamint több szervi érintettség: /máj, szív, vese, ízület/ a szülés körül kialakuló anyai bárányhimlő esetén / ilyenkor a születendő baba még anyai ellenanyagok nélkül jön a világra / 30%-ban a baba elvesztését okozza. Családtervezési oltás.

Kik tartóznak a kockázati csoportokba?

  • 1év alatti és a 15 év felettiek
  • immunkárosodottak /HIV/, akár gyógyszeres kezelés miatt is /szteroid, biológiai terápia/
  • terhesek, különösen az első 20 hét

/alacsony születési súly, végtag, izom fejlődési rendellenesség, kisfejűség, stb­. léphet fel, 1947-ben írták le először, előfordulása ritka/

Miért jobb az időben kapott oltás, mint a betegség természetes átvészelése?

  • nem tudhatjuk, hogy kiknél alakul majd ki a betegség lefolyása során a komoly szövődmények valamelyike /minden 60.000. beteget elveszítjük a civilizált világban is/
  • elkerülhetjük a kórházat
  • nem fertőzünk meg másokat sem, hiszen nem leszünk betegek
  • mert versenyelőnnyel indulunk, ha találkozunk a kórokozóval
  • a védőoltások minimális terhet jelentenek a szervezet számára, cserébe egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságot kaphatunk
  • miért lenne jobb egy vad vírussal történt fertőzés, mint egy legyengített változatával történő védettség tudatos kialakítása?
  • nagy eséllyel 50 pluszosan csökkentjük az övsömör kialakulásának esélyét

 

Védettség:

A védőoltás javasolt mindenkinek, aki nem vészelte át a betegséget korábban. Mielőtt a kisgyermek közösségbe kezd járni, fontos, hogy túl legyen az elsőn. A védettség 14 nap alatt alakul ki.  A második beadásával vélhetően már egy életre szólóan győzni tud már a szervezet a vírussal szemben. Ennek legoptimálisabb ideje 4-6 évesen van.  Felnőttek esetében a két oltás között 4-6 hétnek javasolt eltelnie. Ha beteg személlyel kerül kontaktusba valaki,  az első 72 órában kapott oltással esélye van arra, hogy ne betegedjen meg. 2019 őszétől hazánkban is kötelező védőoltás.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: