354097736991500

Kullancs-encephalitis elleni védőoltás

A világ 27 országa komolyan érintett a problémában: Európa keleti, középső és északi része, de Kína északi területei, Mongólia, a régi Oroszország egyes területei, Japán szintén ide sorolhatók.  A fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt 30 esztendőben. Korábban csak 750 méteres magasságig volt jellemző az előfordulásuk, ez most 1500 méterre változott, miközben egyre északabbra és délebbre is húzódik a jelenlétük. Ismereteink szerint a vírusnak három jól elkülöníthető alcsoportja létezik: európai, távol-keleti, szibériai (további kettő leírás alatt). Szerencsések vagyunk Európában, hiszen például a távol-keleti típussal történő találkozást követően 20% a halálozás, míg nálunk ez mindössze 2% körül mozog.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget 99%-ban a vírussal fertőzött kullancs / és fejlődési alakjainak: lárva, nimfa/ csípésekor kaphatjuk el, a maradék 1%-ban pedig a fertőzött állatból származó nem pasztőrözött tejtermékek fogyasztása okolható.

Tünetek, szövődmények:

Az esetek kétharmadában tünetmentesen zajlik, a maradék egyharmadban kialakul a betegség, a vérszívást követő 3-21. napon. Kétfázisúvá csak az érintettek további harmadában válik.

  • Az első fázis csupán néhány napig tart: influenzaszerű tünetek jellemzik: láz, hányinger, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás. Ekkor a vírus már a szaporodás következtében nagy mennyiségben van jelen a vérben ezt nevezzük: virémiának.

Egy hét tünetmentes időszak követheti, de ha átjutott a kórokozó a „véragy gáton”, a betegség folytatódik.

  • A második fázis: láz, tudatzavar, aluszékonyság, fénykerülés, tarkókötöttség, izomgyengeség, bénulás, változatos idegrendszeri tünetek (agyhártyagyulladás, amely érintheti az agyvelőt is, gerincvelő gyulladás).

A betegek 1-2%-át veszítjük el, és csaknem minden tízedik esetben maradandó károsodás alakul ki. Akik átvészelik a kórképet, azok között csaknem 30%-ban memóriazavarok, depresszió, tanulási nehézségek léphetnek fel a felépülést követően. Egy életre szóló védettség jön létre a betegség után. Az 50 felettiek esetében lényegesen rosszabb lefolyásra kell számítani, és ők gyakrabban is betegednek meg.

Védettség:

Az alapoltások után /többféle sor létezik/, már csupán az emlékeztető oltások ismételt beadásával folyamatossá tehető a védettség/ 3. 5 évente/. Két éves kor felett lehet csak a védettséget létrehozni. Az alapoltások megléte esetén / 3db/ , ha esetleg hosszú évekre megfeledkezünk az emlékeztető oltásokról, /védettek nem leszünk/de nem kell a sort ismételni.

Fontos még:

  • Tartsunk minden kirándulás után kullancsvizitet és a lehető leghamarabb távolítsuk el a betolakodót, csipesszel, a bőrhöz a lehető legközelebb megragadva, egy határozott mozdulattal felfelé húzva! A pár órán belül eltávolított, még a fertőzött kullancs csípése esetén is minimális az esélye annak, hogy megbetegedünk, vagyis vírus vagy baktérium (Lyme-kór) jutott át.
  • Viseljünk világos ruhát, hogy jobban lássuk a támadót. Vizsgáljuk át öltözetünket a kirándulást követően, nehogy a lakásba bevigyük a vérszívót!
  • Legyen rajtunk hosszú nadrág, felsőruha. A zokniba tűrjük be a nadrágot, ezzel is megnehezítve az élősködő dolgát!
  • Használjunk megfelelő szúnyogriasztót, bőrre, esetleg a ruházatra is!

A Lyme kórt baktérium okozza, mely szintén kullancs csípéssel terjed. Az időben felállított diagnózis esetén egy megfelelő hosszúságú, célzott antibiotikum terápiával gyógyítható ez a betegség.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: