354097736991500

Angiológia

Az érbelgyógyászat, azaz az angiológia tudománya az erekkel és az ezzel kapcsolatos pathológiás elváltozásokkal foglalkozik. Nincs kevés dolgunk, mivel Magyarország élen jár a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, de pont emiatt hangsúlyosabb kell, hogy legyen ezen betegségek korszerű diagnózisa, kiszűrése, megelőzése, és – ha már a betegség megjelenik – akkor a megfelelő terápiája.

 

Kiknek javasolt az érszűrő vizsgálat?

Nemcsak a kockázati tényezőkkel rendelkező pácienseket (cukorbetegség, magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, férfi nem, idős kor, vérrokonok körében előforduló érbetegségek, tartós ülő-, és állóhelyzet) várjuk, hanem az alábbi tünetekkel rendelkezőket:

 • bizonytalan alsó végtagi fájdalom, amely jellegzetes esetben terheléskor jelentkezik
 • éjszakai lábikragörcsök,
 • alsó végtagok bedagadása, duzzanata,
 • lábszárfekély
 • hideg láb
 • bizonytalan láb-, és kézzsibbadás
 • ujjak hirtelen elszíneződése

 

Az angiológiai szakrendelésen vagy igazoljuk az érbetegség meglétét, és annak megfelelően indítjuk a terápiát, vagy kizárjuk az angiológiai eredetet, s javaslunk más szakirányú vizsgálatot (reumatológia, neurológia stb.).

A cukorbetegek különleges kockázati csoportot jelentenek: náluk fontos a rendszeres szűrés, mert a fájdalomérzet hiányozhat. Gyakori panasz az idegszál károsodásával magyarázható neuropathiás fájdalom, érzészavar. A cukorbetegeknél sokszor találkozunk nem gyógyuló alsó végtagi sebekkel is, mely nagy türelmet kíván betegtől és szakembertől egyaránt; kezelése egy egész csapat szakember munkáját igényelheti, melyben megvan az angiológus sajátos feladata. A cukorbetegek angiológiai vizsgálata még panaszmentesség esetén is évente javasolt.

Angiológiai szempontból két nagy csoport létezik:

  1. az artériás, azaz a szívből eltávozó vért vezető rendszer
  2. vénás, azaz a szív felé áramló vért vezető rendszer.

Az artériás oldal betegségei közül kiemelendő:

 • a végtagok perifériás érbetegségei
 • a szívinfarktushoz is vezető szívkoszorúér-elmeszesedés,
 • a stroke kialakulásában is szerepet játszó nyaki erek betegségei.
 • (külön nehézséget jelet az úgynevezett vazospastikus kórképek – sokszor évekig jár a beteg panaszaival különböző szakrendelésekre, mire eljut angiológushoz)

 

Vénás oldali betegeknél:

 • a visszeresedés
 • a vénás keringési elégtelenség súlyosabb formái,
 • felületes, esetleg
 • mélyvénás thrombosisban szenvedő betegekkel találkozunk. Ez utóbbi akár halálos tüdőembóliához is vezethet.

 

Komolyan kell tehát vennünk még a felületes vénák trombózisát is; A betegség által érintett pácienseinket kivizsgálni, kezelni, s gondosan ellenőrizni kell.

Az általunk látott kórképek akár az egész szervezet betegségére utalhatnak (például cukorbetegség, zsíranyagcsere probléma, thromboembóliás események kapcsán rosszindulatú megbetegedések). Visszafele is igaz, azaz bizonyos betegségek megléte fokozhatja angiológiai betegségek kialakulásának kockázatát.

Különösen kihangsúlyozandó, hogy az érbetegségek nagy része progresszív, azaz fokozatosan romló tendenciájú, kezelés nélkül egyre rosszabb állapothoz vezet. A közelmúltban megjelenő, új hatásmechanizmusú gyógyszerek még nagyobb segítséget nyújtanak betegnek és angiológusnak, hogy a betegség kifejlődése ellen, együtt, hatásosan fel tudjuk venni a harcot.

Az érvizsgálat nem jár fájdalommal, ellenben súlyos, életveszélyes betegségeket tudunk gyógyítani, kialakulásukat megelőzni. Az angiológus feladata a vérerek betegségeinek konzervatív (nem sebészeti) megközelítése, de munkánkban segítséget kérhetünk érsebész, radiológus kollégáktól is.

Elérhető a következő rendelőkben:
BudaPest
Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom:

Dr. Deres Péter PhD

Angiológia PMC Hotel Helia