354097736991500

Kolera elleni védőoltás

Elsősorban a fejlődő világban fordul elő. Nálunk csak behurcolt esetek vannak.

Kórokozó, terjedés:

Baktérium okozza. Az ember a kórokozóval szennyezett víz, vagy élelmiszer elfogyasztásakor fertőződhet. Gyakori a tünetmentes hordozói állapot, ennek is komoly szerep lehet a betegség terjedésében. A folyamat a vékonybelet érinti. A baktérium által termelt kolera toxin miatt alakul ki a folyadék vesztés.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 4-5 nap. A hasmenés, hányás miatti nagy mennyiségű folyadék vesztés kiszáradást okozhat, akár néhány óra alatt. Kezelés nélkül a folyamat veseelégtelenséghez, keringési elégtelenséghez, kómához vezethet 1-2 nap alatt. Láz ritkán alakul ki, hasi görcsök, fájdalom gyakran hiányzik.

Védettség:

Orális vakcinával érhető el, melyet vízben oldás után meg kell inni,/ por és oldat/ 2 alkalommal. Antibiotikum alkalmazása esetén, csak a kúra után alakítható ki a védettség.  E mellett fontos a higiénés rendszabályok betartása, kizárólag csak tiszta víz fogyasztása. Jó néhány országba történő utazáskor indokolt lehet a védelem kialakítása. /Ázsia, Afrika, aktuális járványok/. Krónikus gyomor- bélbetegségek esetén különösen fontos a védelem kialakítása.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: