354097736991500

Malária megelőzésére szolgáló gyógyszerek

Hazánkban nem fordul elő, lassan több évtizede ez a betegség. A világ 91 országa azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben. Jelenleg komoly világegészségügyi problémát jelent a betegség. Az áldozatok endémiás területeken leginkább az 5 év alatti gyermekek és a terhes nők.

A maláriát okozó szúnyog napnyugta és napfelkelte között támad, tehát délben a tengerparton nem valószínű, hogy áldozataivá válunk. 2000 m feletti magasságban sem adottak a feltételek a szaporodásához, illetve városokban sem jellemző a jelenléte, tehát itt sem valószínű, hogy megcsíphetnek.

Kórokozó, terjedés:

A kórokozó /plasmódium: ovale, vivax, falciparum, malariae,/ bizonyos szúnyogok csípésekor kerül a szervezetbe, mert jelen van a fertőzött állat nyálában.

A kór átvihető még: beteg egyén által használt injekciós tűvel vagy fertőzött vér átömlesztésekor. Az érintett terhes nő magzata is beteg lesz.

A májban és a vörösvértestekben időzhet az így bejutott kórokozó! A tünetek a megtámadott vörösvértestek szétesése és a termelt méreganyagok miatt alakul ki.

Több típusa létezek, ezek súlyosságukat, tüneteiket tekintve különböznek egymástól.  A legveszélyesebb a plasmodium falciparum által okozott kórkép, a legelterjedtebb azonban plasmodium vivax.

Tünetek, szövődmények:

Általában jellemző a visszatérő láz, lázrohamok, influenza szerű tünetek, máj-, lépmegnagyobbodás, alacsony vércukorszint. A tünetek akár egy hét, de egy év múlva is kialakulhatnak, 80%-ban azonban elmondható, hogy a fertőzést követő három hónapon belül jelentkeznek.

Védettség:

A betegség megelőzhető, amennyiben szakember tanácsait követjük.

Malárias területeken javasolt a megfelelő hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó szer alkalmazása a szabad bőrfelületeken. Ez 30% feletti: picaridin, dietil-toulamid, IR3535-t tartalmat jelent! /itthon elég a 10% is/

Magas kockázatú területeken fontos még a malária ellenes tabletta szedése is! WHO által aktualizált térképek segítik a tájékozódást. Alacsony, közepes kockázatú területeken elég lehet a megfelelő hatóanyag tartalmú riasztó használata.

Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg megfertőződtünk!

Az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit. Kisgyermekek, terhes nők esetében érdemes mérlegelni, elhalasztani az utazást, hiszen ők kiemelt kockázatnak vannak kitéve.

Ázsiában jelentősen csökkent a magas kockázatú területek előfordulása az elmúlt években, Dél-Amerika, Afrika esetében kisebb a változás.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: