354097736991500

Tetanus (merevgörcs) elleni védőoltás

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy anaerob baktérium okozza, melynek spórái rendkívül ellenállóak, gyakran a földben is jelen van. A tüneteket itt is toxin termelés okozza. Általában sérüléssel, állat harapással, karmolással kerül a szervezetünkbe a kórokozó.

Tünetek, szövődmények:

Általában egy hét lappangási idő után alakul ki. Az ingerület továbbítás zavara jellemzi. A baktérium által termelt méreganyag blokkolja a gátló ingerületek izmokhoz jutását. Görcsök, /szájzár alakulhat ki/, ami lefelé haladva egyre több izmot érint. Nyakizmok, mellkas, hátizmok, végtagok izomzata válhat érintetté. A halál általában a gége- légzőizmok görcse miatt alakul ki. A percekig tartó görcsök csonttörést is okozhatnak. Kezeletlen esetekben 50%-os a halálozás, köldöktetanusznál /csecsemők/ 80%-os. Csak tüneti kezelés létezik.

Védettség:

Sérülés esetén az orvos dönti el az oltás szükségességét. Az alapimmunizálás már csecsemőkorban elkezdődik. Mindenki számára fontos lenne, hogy 10 évente kapjon emlékeztető oltást. A gyermekkorban kapott vakcinák 20 éves korig védenek. Különböző kombinációban is elérhető. /tetanusz, polio, pertusszisz,/, utazás esetén ezt célszerű választani.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: