354097736991500

Sárgaláz elleni védőoltás

Angolul yellow fever. A vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, mint pl. a Dengue-láz, Nyugat Nílusi láz, Japán B encephalitis.

Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken vagyunk veszélyben.

A betegséget fertőzött /sárgaláz vírussal/ szúnyogok terjesztik, csípéskor a nyálukkal kerül be a vírus a szervezetbe.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget sárgaláz vírussal fertőzött szúnyogok terjesztik.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 3-6 nap. Több fázisban /2-3/ zajló betegség. Először, láz, kínzó fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás, alacsony pulzus szám alakulhat ki. Szerencsés esetben itt megáll a folyamat. Minden ötödik érintett személy esetében azonban a néhány napnyi láztalanságot sokszervi károsodás követi. Majd vérzések /orrvérzés, vérhányás, véres széklet/ alakulnak ki. Máj és veseelégtelenség miatt elveszítjük a betegek közel felét, ebben a stádiumban. A májsejtek folyamatos érintettsége miatt sárgaság is kíséri a betegséget, innen a neve.

Védettség:

Több, mint 40 országba nem léphetünk be sárgaláz igazolás nélkül. Az oltás meglétét egy nemzetközi, több nyelvű, egységes dokumentum igazolja világszerte. Ennek kiállítására, az oltás beadását követően kizárólagosan csak a nemzetközi oltóközpontok jogosultak. A védettség 10 nap alatt kialakul, és egy életre szól, de csak 2016 óta. A korábbi dokumentumokat az oltás lejártakor ki kell cserélni egy újra, az csak így lesz érvényes. /korábban 10 évente kellett ismételni/. Egyéb esetekben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Aki nem oltható, /betegség, terhesség/ annak igazolást kell magával vinnie, ennek felmutatásával utazhat szabadon. A betegség ellen /szúnyogcsípés elkerülése/ azonban védekezni kell majd.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: