354097736991500

Laboratóriumi vizsgálatok

Szűréskor vagy betegségek gyanúja esetén vérvételre van szükség. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között végzik, dohányzást, alkoholfogyasztást és fizikai aktivitást mellőze a vérvétel előtt.

Vérvételkor a pácienst leültetik egy székre, a kart szabaddá kell tenni. A felkart egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik az embert, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban telítődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Egyszer-használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénából. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja. Ha valaki vérzékenységben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (pl. Syncumar), a vérvétel előtt feltétlenül közölje ezt orvosával. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át türelmesen nyomnia kell a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye. A vérkép nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne. Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.

Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően. A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

A normálértékek a mértékegységek, illetve az intézményben elfogadott határértékek szerint változhatnak, azonban a leleten a mért érték mellett rendszerint feltüntetik. A laboratóriumi eredményeit a kezelőorvosa fogja kiértékelni.

Középsugaras vizelet gyűjtése nőknél
A mintavétel előtt kérjük meg, hogy mosson kezet! Távolítsa el a mintavételi edény tetejét, és nyisson ki egy csomag törlőkendőt! Nyissa szét a nagyajkakat, és a mintavétel alatt mindvégig tartsa nyitva! A húgycsőnyílást törlőkendő használatával egy elölről hátrafelé irányuló mozdulattal tisztítsa meg!

Ezt egy másik törlőkendővel ismételje meg! A nagyajkakat tartsa nyitva, és kezdjen vizelni!

A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem ruhával, sem a végtagokkal, sem a genitáliákkal ne érintkezzen.

Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be a vizelést! Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Vizeletgyűjtés  férfiaknál
Húzza hátra a fitymát (ha rendelkezik vele), és tegye láthatóvá a húgycsőnyílást!

Körkörös mozdulatokat téve törlőkendővel tisztítsa meg a húgycsőnyílást!

Kezdjen el vizelni!

A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem a ruhával, sem a genitáliákkal nem érintkezik.

Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be vizelést. Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

 

Ide kattintva tájékozódhat a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban végzett egészségügyi szolgáltatások laborvizsgálati árairól»