354097736991500

168 Óra Online – Hepatitis A és B: így lehet megelőzni a betegséget

Védőoltás és személyes higiéné
Nem csak a nyár egyik gyakori velejárója a rendkívül veszélyes hepatitis, amelynek A és B változata is a májsejteket támadja meg elsősorban – figyelmeztet dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa. A két betegség a kezdeti szakaszban annyira hasonlíthat egymásra, hogy a tünetek alapján biztonsággal nem különíthetőek el, csak a laborvizsgálat segíthet a pontos diagnózis felállításában. Az utazások során – bizonyos ismeretek hiányában – fokozott veszélynek lehetünk kitéve.

A megbetegedések hosszú távú hatásai nagyon eltérőek. A hepatitis B vírus hordozásának komoly következményei lesznek egy-két évtized múlva: a májsejtek elpusztulnak, illetve a vírus a májsejtek daganatos átalakulását okozhatja.
hepatitis A egy egészséges emberben „csupán” egy hónap munkaképtelenséget jelenthet, de legrosszabb esetben is fél év alatt tünetmentessé válik az érintett személy.


A két betegség terjedése sem azonos, így a megelőzésnél is eltérő dolgokra kell odafigyelni – mondta el a 168 Órának dr. Béres Zsuzsanna vakcinológiával foglalkozó orvos.

Hepatitis B: a csendes gyilkos

Elsősorban a testfolyadékok (vér, spermium, nyál, hüvelyváladék) közvetítik a Hepatitis B rendkívül ellenálló vírusát. Lappangási ideje átlagosan 75 nap, és amennyiben kialakul a krónikus hordozói állapot, annak már komoly egészségügyi következményei lesznek. A vírus globális egészségügyi problémát jelent, 350 millió hordozót tartanak számon, és évente 600 ezer ember hal meg a betegség következményei miatt. Ezért komoly oltási kampányok zajlanak immár több mint egy évtizede világszerte.

Magyarországon az 1985 után születetteket kötelező beoltani, tehát ők védetteknek tekinthetőek. A legnagyobb veszélyben a 29 év feletti szexuálisan aktív lakosság van, amennyiben nem lett korábban immunizálva. A fejlődő országokban nem a szexuális terjedés a legjellemzőbb, sokan már a születéskor megfertőződnek, és a lakosság jelentős hányada hordozza a vírust – figyelmeztet dr. Béres Zsuzsanna. Az Afrikába, Ázsia, Dél-Amerika több országába utazók fokozott veszélynek vannak kitéve a nem tervezett orvosi beavatkozások esetében is.(fogorvos, balesetek) Ezekben az országokban ne tetováltassunk magunkra, ne menjünk borbélyhoz, manikűröshöz, pedikűröshöz, hiszen nem tudhatjuk: vajon megfelelően fertőtlenítették-e a használt eszközöket?

A betegség járványügyi jelentősége azért is komoly, mert a vírushordozó úgy fertőzheti meg szexuális partnereit, hogy nem is tud róla. Az óvszer sem jelent tökéletes védelmet, és már a közös fogkefe használata is veszélyforrás lehet.

Hepatitis A: bárhol, bármikor, bárki

Ez a vírus a világ bármely területén előfordulhat, gyakran a turisták hozzák haza a betegséget. A lappangási idő átlagosan egy hónap. Az elmúlt időszakban az EU 14 országában fedeztek fel azonosságot hepatitis A-megbetegedések között. A betegséget okozó vírus Egyiptom közkedvelt üdülőhelyeiről származott, és azonos volt a megbetegedettek esetében. A nemzetközi járványügyi figyelőszolgálat adatait feldogozva sikerült ezt az összefüggést detektálni. Több hónapnyi ismételt bejelentett esetek elemzése kapcsán merült fel a gyanú, hogy a betegségek között kapcsolat lehet.

Míg a fejlődő országokban az emberek nagy része gyermekkorban átvészeli a betegséget, ez nem mondható el az európaiakról. Budapesten a közelmúltban – a korábbi évekhez képest – az esetszám kilencszeres emelkedését jelentették. Magyarországon a negyven év felettiek közel 77%-a fogékony a vírusra. (OEK adat)

A vírus terjedése elsősorban szennyezett vízzel történik. A fertőzött vízben élő állatok húsának fogyasztása is forrása lehet a megbetegedésnek, mint ahogy az ezzel megmosott élelmiszerek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök is. A járványok gyakori és ismételt kialakulásának az az oka, hogy a fertőzött személy már jóval az előtt képes másokat is megbetegíteni, mint ahogy tünetei jelentkeznének.

Kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye: utazáskor csakis palackozott, boltban vásárolt vizet fogyasszunk, ezzel mossunk fogat, ezzel mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt. Ezenkívül mindent hámozzunk meg. Ne együnk fagylaltot, ne kérjünk jégkockát az italunkba. Gyakran és alaposan mossunk kezet – tanácsolta a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum utazási orvostannal foglalkozó szakembere.

A hepatitis mindkét formája megelőzhető védőoltással, akár kombinált oltás formájában is. Célszerű egy oltóközpontot felkeresni, ezek listája az utazaselott.hu oldalon látható, itt az oltóanyagok helyben elérhetőek. Ne feledjük: amennyiben hepatitis B-re még nem vagyunk védettek, az immunizáláshoz optimálisan hat hétre van szükség, hogy a védelem ki is alakuljon! A többi oltás esetében általában két hét, tíz nap elegendő lehet a megfelelő ellenanyagszintek kialakulásához.

A szakember azt tanácsolja: aki maga vásárolja meg az oltóanyagot, figyeljen arra, hogy a nagy melegben is 2-8 C fok között kell tárolni. Csak közvetlenül a beadás előtt lehet a vakcina szobahőmérsékleten. Kezünkben a fecskendővel nem sétálhatunk át a patikából a rendelőbe. Az ilyen oltóanyaggal történő oltás már biztosan nem nyújt védelmet. 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, vagy szeretne konzultálni orvosszakértőnkkel, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

(Az eredeti cikk szakértőink segítségével a 168 Óra Online oldalán jelent meg.)