354097736991500

A legjobb házi gyógymódok horkolás ellen

A horkolás súlyos egészségügyi rendellenesség lehet, amely megszakítja a személy normális alvási mintáit, és zavarja házastársának nyugodt alvását. Az egyik brit kutatás kimutatta, hogy ha valakinek horkol a házastársa, 50. házassági évfordulójára körülbelül 4 évnyi alvástól eshet el.

Az egyszerű fáradtságon kívül az alváshiányban szenvedő emberekben memória- és hangulatzavarok is jelentkezhetnek, ráadásul nagyobb eséllyel érheti őket autóbaleset is. A mérsékelt horkolók azok, akik minden éjjel horkolnak, de például csak akkor, ha a hátukon fekszenek, vagy csak az éjszaka egy részében. A súlyosan horkolóknak érdemes orvoshoz fordulni, hogy elkerüljék a súlyos alvási rendellenesség, az alvási apnoé előfordulását.

Az enyhe és mérsékelt horkolók számára összegyűjtöttünk néhány házilagos megoldást, amelyek segíthetnek minden érintettnek jobban aludni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általánosságban minél hangosabban és gyakrabban horkol valaki, annál nagyobb az alvási apnoé nevű betegség kockázata. Ha a házi gyógymódok nem segítettek, forduljunk orvoshoz!

Teniszlabda
Ha főleg háton fekve horkolunk, varrjunk a pizsama felső hátuljára középtájon egy zsebet, és tegyünk bele egy teniszlabdát. A kényelmetlenség miatt alvás közben visszafordulunk az oldalunkra anélkül, hogy felébrednénk.

Plusz párnák
Polcoljuk fel a fejünket extra párnákkal. Ez jobban megnyitja a légutakat, ami megakadályozza, hogy a garat ellazuljon, és horkolni kezdjünk. Az ágy fejrészét is megemelhetjük a lábai alá helyezett téglákkal.

Párásító
Ha a horkolás hátterében nátha vagy orrdugulás áll, érdemes egy párásító készüléket helyezni a hálószobába éjszakára. Ez az orrmelléküreg tisztításával és a légáramlás javításával visszaszorítja a horkolást. Mellkasbalzsammal is elősegíthetjük az orrjáratok megtisztulását.

Orrtapasz
Ha a horkolást nem orrdugulás vagy köhögés okozza, az orrtapasz is enyhülést nyújthat. Ez az öntapadó tapasz kitágítja az orrjáratokat, így javítja a légátáramlást.

Szájbetét
A fogvédőhöz hasonló eszközt alvás közben kell viselni. Megemeli az alsó állkapcsot, megakadályozva a nyelv hátracsúszását, és kitágítva a légutat. Tanulmányok szerint 90 százalékos hatékonysággal csökkenti a horkolásból eredő zajt.

Ha ezekkel a praktikus megoldásokkal nem sikerült megoldani a horkolás okozta kellemetlenségeket, forduljon hozzánk bizalommal!