354097736991500

A nyűgösség 6 meglepő oka

Rossz hangulatunk okai időnként teljesen nyilvánvalók, például amikor munkába menet beragadunk a dugóba, vagy hazatértünkkor csőtörés fogad a fürdőszobában. Máskor viszont a rosszkedv szinte a semmiből tör ránk, lehervasztva korábbi kedélyes lelkiállapotunkat. Mi lehet e mögött? Lássunk néhány meglepő tényezőt, amelyek szinte észrevétlenül ronthatják el a hangulatunkat.

Túl világos hálószoba
Kutatások szerint az éjszakai fény elnyomja a hangulattal összefüggő melatonin hormon termelését. Jó hangulatunk biztosítása érdekében sötétítsük el a hálószoba ablakát, és ne aludjunk el bekapcsolt TV mellett.

Morgolódó munkatárs
Hiába éreznénk úgy, hogy a világ tetején állunk, ha egy elégedetlen munkatársunk morgolódása átragad ránk. Thomas Sy, a Kaliforniai Egyetem pszichológia professzora szerint arra lettünk beprogramozva, hogy átvegyük egymás érzelmeit; ez a hatékony kommunikáció része. A szakértő azt tanácsolja, hogy amikor rosszkedvű emberrel találkozunk, mérjük fel saját kedélyállapotunkat, és tudatosítsuk, hogy nem mi vagyunk a negatív érzelmek forrása. Inkább a másik fél vegye át jókedvünket.

A szeretett társ
Se vele, se nélküle – a SELF stressz felmérés szerint a válaszadók hatvan százaléka véli úgy, hogy aggodalmainak fő oka a család, 33 százalékuk partnerüket jelölik meg stresszes állapotuk okozójaként. Catherine Birndorf, a New York-i presbiteriánus kórház pszichiátere szerint nem arról van szó, hogy a házastárs több stresszt okoz, inkább arról, hogy nagyobb valószínűséggel hibáztatjuk őt.

Ha egy adott pillanatban valami miatt nagyon megharagszunk házastársunkra, a szakértő szerint érdemes elgondolkodni azon, mi más okozhatja valójában dühünket, és valószínűleg 10 másik helyzetet tudunk felsorolni, amik megelőzték a mostanit. Ha viszont tényleg az adott cselekedet miatt dühödtünk fel, nem érdemes kiabálni társunkkal, a nyugodt, halk megbeszélés mindig jobban beválik.

Társalgás
Az összejövetelek előtti csevegés teljesen normális. Ha valaki attól tart, hogy senkit sem fog ismerni, vagy semmiről sem tud beszélgetni a többiekkel, kérdezzen néhány részletet a házigazdától vendégeiről. Ezt aztán arra használhatjuk, hogy megtörjük a jeget. Esetleg olvassunk el egy jó magazint, amiből beszélgetésindító témát lehet meríteni.

Testsúly
Akár állandóan méregetjük magunkat, akár csak szökőévben egyszer állunk a mérlegre, már a mérleg gondolata is stresszt válthat ki belőlünk. Ironikus, hogy a testsúlyunk miatt érzett aggodalom következtében még inkább hízhatunk. Mivel a testünk stresszhelyzetben zsírt raktároz, amikor szorongást érzünk a feszes farmer miatt, még tovább hízhatunk, ami csak tovább fokozza félelmünket, ami pedig további hízáshoz vezet. Még rosszabb, hogy a nők 41 százaléka evéssel nyugtatja magát. Ha tehát valaki ideges, a hűtőszekrény helyett válassza a szabadtéri mozgást. Az is jó, ha ilyenkor felhívunk egy barátot, mert elképzelhető, hogy csak egy együttérző hallgatóra van szükségünk.

Alváshiány
Mark Chambers Las Vegas-i klinikai pszichológus szerint már azok is frusztráltnak, dühösnek és irritáltnak érezhetik magukat, akik csak enyhén alváshiányosak. Ezért történhet az, hogy a hétköznapi kellemetlenségek sokkal jobban felzaklatnak bennünket, amikor nem pihentünk eleget. A cél a napi hét-nyolc óra éjszakai alvás.