354097736991500

A szorongás a leggyakoribb pszichés betegség

Június 12-én reggel, az ATV Start Plusz vendége volt dr. Torzsa Péter, adjunktus, családorvos, akivel a szorongásos betegségekről beszélgettek.

A szorongás a leggyakoribb pszichés betegség, ezért nagyon fontos, hogy ezt időben differenciáljuk.

Életvidám ember is kerülhet olyan életszakaszba, ami szorongást okoz, pl. az életkörülmények miatt is kialakulhat ez, de szorongásos betegségnek csak állandósulás esetén tekintjük, azonban ez életmódbeli változtatást, beavatkozást, gyógyszeres kezelést igényel.

A szorongás a depresszió előszobája! A depressziós betegre a levertség jellemző, az életöröm iránti készségét elveszíti, ehhez társulnak még olyan tünetek, mint az alvászavar, az étvágyzavar, a fáradékonyság, a koncentrációs zavar…stb.

A szorongásos beteg életöröm iránti készségét még nem veszítette el, de általában ideges, feszült, szorong, melyet különböző testi tünetek kísérhetnek, pl. izzadás, kézremegés, gyomorgörcs.

A rendszeres testmozgással hatékonyan oldható a szervezetben felgyülemlett stressz. De meg kell jegyezni, hogy sokszor testi betegségek hátterében is állhat szorongás, ezért fontos, hogy a szakember időben feltárja a kiváltó okokat.