354097736991500

Az orális szex valóban torokrákot okozhat?

Michael Douglasnél 3 évvel ezelőtt előrehaladott gégerákot diagnosztizáltak. Saját bevallása szerint a sokéves kemény dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz miatt alakulhatott ez a betegség ki a szervezetében. Ugyanakkor a közelmúltban a The Guardian napilapban azt nyilatkozta, hogy az orális szex (cunnilingus) okozta a rákját.

Egy, a Guardian riporterének, Xan Brooksnak adott interjújában azt állította Douglas, hogy a rák ezen típusáért a Human Papilloma Vírus (HPV) a felelős, “amely esetében orális szex által fertőzte meg őt.” Az ügynöke később azt mondta, Douglas csak általánosságban beszélt, nem a saját rákbetegségéről, de a Guardian a hanganyag közzétételével cáfolta ezt az állítást, mert ezen a felvételen tisztán hallható, hogy ő valóban a saját betegségét hozta összefüggésbe ezzel, és az orális szexet tette felelőssé saját állapotáért, nem a sokéves cigarettázást, a túlzott alkoholfogyasztást és a felhalmozódott stresszt…(“Anélkül, hogy túlságosan belemennék a részletekbe, ezt a rákfajtát a HPV (humán papillomavírus) okozza, amelyet cunnilingus (egy nővel folytatott orális szex) révén lehet elkapni” – mondta a színész.)

Douglas első alkalommal 2010 szeptemberében, a David Letterman Showban beszélt gégerákjáról.


Tehát, mi az esélye annak, hogy orális szex következtében szájüregi rákot kapjunk?

Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) idei konferenciáján Chicago-ban elhangzott, hogy, a HPV által okozott rákos megbetegedések nem növelik a partner szájüregi rák kockázatát.

Dr. D’Souza kifejtette, hogy a vizsgálat során összevetett 2 csoportban (azok, akik közül fertőzöttek a HPV által és azok, akik nem) nem volt kimutatható kockázati különbség.

Tehát a kutatás szerint a humán papillomavírus (HPV) fertőzésekkel összefüggő száj- és garatrákban szenvedő betegek házastársai vagy hosszú távú szexuális partnerei esetében nem magasabb a szájüregi HPV-fertőzések előfordulása. Az eredmények arra utalnak, hogy a tartós kapcsolatban élő pároknak nem kell változtatniuk szexuális szokásaikon.

“Azt ugyan nem garantálhatjuk a betegek partnereinek, hogy biztosan nem alakul ki bennük HPV-fertőzés vagy daganat, kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy nincsenek kitéve a szájüregi fertőzések magasabb kockázatának, ami arra utal, hogy esetükben továbbra is alacsony a HPV okozta szájrák kialakulásának kockázata” – számolt be az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának éves konferenciáján Gypsyamber D’Souza, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvosi Karának munkatársa.

A kutatók szerint az eredmények alapján kijelenthető, hogy a hosszú távú szexuális partnereknek nem kell változtatniuk szexuális szokásaikon. Új nemi partner esetén azonban érdemes óvatosnak lenni.

Az egyik tanulmány szerint 6 vagy annál több orális szex partner növeli a torokrák kockázatát

A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint, azoknál, akik több, mint 6 különböző partnerrel éltek át orális szexet, jelentős mértékben növekszik a torokrák kialakulásának kockázata.

A kutatás során 100 páciens, akiknél szájüregi rákot diagnosztizáltak és 200 “egészséges” egyén vizsgálatait vetették össze (a kontroll csoport).

Úgy találták, hogy azok az emberek, akik több, mint 6 partnerrel létesítettek orális szexuális viszonyt életük során, 3-4-szer nagyobb a szájüregi rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebb partnerrel tették ezt.

Akik 26-nál is több hölggyel létesítettek ilyen jellegű szexuális viszonyt, háromszor akkora az esélye a rákos elváltozás kialakulásának, mint azok körében, akik ennél jóval kevesebb partnerrel voltak.


Melyek a szájüregi rák kialakulásáért elsősorban felelős kockázati tényezők?

Dohányzás – már régóta ismert, hogy ez a legnagyobb kockázati tényező a szájüregi rák kialakulásában. A rendszeresen, huzamosabb ideig, kemény dohányzó egyének szervezetében a rákos elváltozás kialakulásának esélye húszszor magasabb, mint nem dohányzó társaikéban.

Alkohol – a túlzott, krónikus alkohol fogyasztás, különösen a röviditalok rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a gégerák kialakulásának kockázatát

Azoknál az egyéneknél, akik mindkettőt teszik – sokat isznak és dohányoznak – a legmagasabb a rizikófaktor.

Gyakori gyomorégés – azoknál a nem dohányzóknál és alkoholt nem fogyasztóknál, akik rendszeresen gyomorégéstől szenvednek, ugyancsak magas a szájüregi rák és a hangszál károsodás kockázata.

Douglasnél a negyedik (kései) stádiumban lévő gégerákot diagnosztizáltak 2010-ben. Bár a betegség súlyos volt, Douglas a sugárkezelésre és a kemoterápiára jól reagált, és azóta már bejelentette, hogy felgyógyult.

(forrás: Medical News Today)

Ha nincs tisztában azzal, hogy fertőződött-e HPV -vel, vegyen részt szűrővizsgálaton.  Rendszeres szűrővizsgálatra mindenkinek szüksége van!

Ha szeretne időpontot kérni a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum vizsgálataira, a 06 1 794 3980, valamint a +06 20 356 4353 telefonszámokon és ONLINE is kérhet időpontot!