354097736991500

Hat ok, amiért a barátság jót tesz az egészségünknek

Olyan ez, minha meg akarnánk indokolni, miért randizunk valakivel este. De komolyan, ha az életed olyan pörgőssé vált, hogy nem marad időd egy kis szórakozásra és a barátaidra, riadót kell fújni. A szakértő azt vizsgálja, miért is tesznek olyan jót nekünk a barátok.

Andrea Bonior pszichológus a The friendship Fix: The Complete Guide to Choosing, Losing, and Keeping Up With Your Friends című könyvében nagyon frappánsan ír a barátságról. Lássuk, szerinte milyen egészségügyi előnyeink származnak a jó barátságokból:

1. Jobb szokások – Az egészséges emberekkel fenntartott jó barátság fertőző hatással jár, vagyis ha sok időt töltünk olyanokkal, akik jót tesznek nekünk, egyre több egészséges szokást veszünk fel, például bekapcsoljuk a biztonsági övet, és használni kezdjük a naptejet. Az egészséges barátok miatt mi magunk is egészségesebbek akarunk lenni.

2. Figyelmeztetnek, amikor valami nincs rendben – A barátaink nem csupán szerepmodellek, hanem pillanatnyi lelki és testi egészségünk fokmérői is. Gyakran a barátok veszik észre, ha például túl sokat kezdünk inni, vagy túlzásba visszük a munkát. Ha valakinek nincsenek ilyen közeli társai, sokkal könnyebben belecsúszik a rossz szokásokba.

3. Védenek a depresszió ellen – Nyüzsgő, de néha személytelen világunkban gyakori az elszigeteltség érzése, hiába van valaki tele Facebook-os „barátokkal”. A szoros, tápláló barátságok azonban elterelik a depresszív gondolatokat, ha pedig mégis lesújtott, segítenek gyorsabban talpra állni.

4. Trauma feldolgozása – Egyértelmű, hogy traumás események után a társadalmi támogatás nyom a legtöbbet a latba. Minél jobb, annál gyorsabban talpra tudunk állni, és annál kisebb az esélye a poszttraumás stressz-betegség kialakulásának.

5. Stresszoldás – Könnyen félresöpörjük a barátságokat, amikor stresszes időszakot élünk át. Pedig a barátokkal töltött idő gyógyító hatása javítja életműködésünket, hatékonyabbá és kevésbé ingerlékennyé tesz bennünket. Segít megbirkózni problémáinkkal, ha egy jót nevethetünk, valaki meghallgat, vagy barátunk rémtörténete eltereli a figyelmünket saját rossz helyzetünkről.

6. Elménk megnyitása – Az eltunyulás a lelki és a testi egészségünkre is rossz hatással lehet. Minél jobban beszűkülünk, annál gyorsabb a leépülés az öregedés során. A jó barátok új tevékenységekkel, érdeklődési körökkel és gondolatokkal ismertetnek meg bennünket, ami nem csak életminőségünket, hanem élettartamunkat is befolyásolja.