354097736991500

Hepatitis A járvány Egyiptomban – Oltassa be magát utazás előtt!

Az EU csaknem 14 országában hepatitis A eseteket jelentettek, tavaly novembertől  folyamatosan. Az Európai Járványügyi Központ jelentése szerint a betegségek  jelentős része egyiptomi nyaralást követően került diagnosztizálásra. Sikerült a megbetegedéseket okozó vírusok közötti hasonlóságot igazolni, a hepatitis A elleni oltás szinte mindenki számára javasolt oltás, nem csak utazások esetén.

A ECDC javasolja az Egyiptomba indulóknak az oltás felvételét kiutazás előtt.

A betegség egészséges emberekben átlagosan 1 hónap alatt tünetmentesen gyógyul, az esetek 15%-ában válik szükségessé a kórházi ápolás. Bizonyos esetekben fél évig is elhúzódhat a betegség lefolyása.

A tünetmentes időszakban is történik a kórokozó széklettel történő ürítése, ami nagy részben tehető felelőssé az időtől-időre kialakuló járványokért. A vírus ellenálló, a gyomorban sem pusztul el.

Fontos, hogy a zöldséget, gyümölcsöt, mindig tudjuk milyen vízben mosták meg, javasolt a jégkocka, fagylalt fogyasztás kerülése, illetve a gyakori kézmosás!

Csak palackozott vizet fogyasszunk, még fogmosáshoz is!

Az oltást követően a védettség két hét alatt kialakul, amennyiben csak hepaitis A ellen történik az immunizálás (nem kombinációban). Ez az egy oltás  öt évig véd! Egy ismételt szúrással  a védelem kitolható 25 évre is.

Dr. Béres Zsuzsanna a témában az Info Rádiónak adott spotja itt meghallhatható:

»» Hepatitis A – Info Rádió ««

Védőoltások, vakcinák és árak


Oltóközpontunkba lehetősége van telefonon, vagy online időpont előjegyzésre!

A védőoltásokkal kapcsolatos bővebb információt a VÉDŐOLTÁSOK menüpontra kattintva olvashat.