354097736991500

Hepatitis A járvány van Budapesten

Hepatitis A járvány van Budapesten! Jelentette az Országos Epidemiológiai központ!
A korábbi évek adataihoz képest kilencszeresére nőtt a hepatitis A (vírusos májgyulladás) megbetegedések száma. 2012 utolsó negyedévében megháromszorozódott a járvány által érintettek köre, és csak 2013 januárjában további 50 hepatitis A fertőzést jelentettek. A járvány több közösséget érint. Jelentettek megbetegedést gyermekotthonból, óvodából, általános iskolából, de még egy koncert résztvevői közül is sokan fertőződtek meg.

A védőoltással megelőzhető betegségek közül a hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladás a leggyakoribb, a világon mindenütt előfordul.2 Kedvezőtlen higiénés körülmények között, ahol a vírus honos a lakosság egésze már kisgyermekkorban, többnyire tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Látszólag paradox módon, a higiénés körülmények javulása esetén egyre kevesebb gyermek esik át a hepatitis A-vírus okozta fertőzésen, így viszont a fertőzésre fogékony felnőtt lakosság körében gyakoribb a sárgasággal járó, elhúzódó, súlyosabb lefolyású kórforma, ami idősebb korban, valamint fennálló krónikus májbetegség mellett halálos kimenetelű is lehet.3

Magyarországi helyzet

A legutolsó szeroepidemiológiai vizsgálatok adatai alapján hazánkban a 40 évesnél fiatalabb lakosság 90 %-a védtelen a betegséggel szemben.1 Az utolsó Hepatitis A járvány hazánkban a 2006-os Istvándi járvány volt. A vírust valószínűleg külföldről hozták be és a járvány kiindulópontjaként a Tolna megyei Dombóvárt határozták meg 2006 júniusában. A dombóvári esetet követően 3 hét múlva már Szigetváron (Baranya megye) jelentettek hepatitis A betegeket. 2006 augusztusában már Istvándiban (Somogy megye) ütötte fel a fejét a hepatitis A fertőzés, majd a tél során továbbterjedt a Horvát határ menti területekre is.

A hepatitis A vírus elterjedésének okai között szerepel, a hosszú lappangási idő, hogy sok esetben tünetmentes a fertőzés, így a vírust hordozó gyanútlanul továbbadhatja azt a környezetében élőknek, valamint az a gyakorlat, hogy a fertőzöttek sajnos csak későn fordulnak orvoshoz. Az Istvándi eset is rávilágít a tényre, hogy Hepatitis A járvány bárhol bármikor kialakulhat, ezért a védőoltásnak fontos szerepe van a megelőzésben. A WHO ezért is javasolja, hogy 2015-ig kerüljön be a hepatitis A oltás a kötelező védőoltások körébe.

Hepatitis A fertőzés terjedése

A hepatitis A vírus szájon át szennyezetett zöldséggel-gyümölccsel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött ételekkel terjed. A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 %-a fertőzött hepatitis A vírussal. A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló, fertőzőképességét a külvilágba jutva hónapokig is megőrizheti.  A vírus ellenáll a gyomorsavnak, még a fagyasztás sem pusztítja el. Így a fertőzés forrása lehet jégkocka, fagylalt, egyéb jégkészítmény is, vagy megkaphatjuk a fertőzött személlyel történő érintkezés során. A hepatitis A vírus lappangási ideje 14-50 nap is lehet.2 Ez alatt az időszak alatt a fertőzött személy anélkül,  hogy tudatában lenne, tovább adhatja a vírust. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők. Ez a járványok kialakulásának egyik fő oka.

Hepatitis A fertőzés lefolyása

A betegség jellemző tünetei kezdetben a láz, étvágytalanság, hasi fájdalom, rossz közérzet. Később hasmenés, hányinger, a szemen és a bőrön sárgaság léphet fel. A hepatitis A fertőzés kezelése csupán tüneti, a betegség lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. A hepatitis A betegek többsége hetekig tartó kórházi kezelésre és akár hónapokig elhúzódó gyógyulási folyamatra is számíthat.2

A hepatitis A fertőzés megelőzése

A fertőzés megelőzésében nagy a jelentősége a szigorú higiénés rendszabályok betartásának. Az óvatosság, odafigyelés azonban nem biztos, hogy elegendő. A hepatits A fertőzés megelőzésének legbiztosabb módja a Hepatitis A elleni védőoltás felvétele! Már létezik olyan védőoltás, mely hosszú távú, akár 40 évre szóló védelmet biztosít a hepatitis A vírus okozta megbetegedés ellen, és a beadását követő 2. hét végére már kialakul a védettség.

1 Országos Epidemiológiai Központ. Hepatitis A járvány Budapesten 2012-2013. EPINFO,  20. évfolyam 7-8. szám (2013)
2  https://www.antsz.hu/data/cms44097/OEK_lakossagi_taj_HepaA2007.doc Letöltés dátuma: 2013. 03. 22.
3 Reuter et al. Orvosi Hetilap; 148. évfolyam 22. szám 1023-1031 (2007)

Az étellel, vízzel, légutakon vagy egyéb módon terjedő betegségek az utazók tömegét veszélyeztetik. Ezek megelőzése védőoltással lehetséges. Tájékozódjon a védőoltásokról és gondoskodjon a kötelező / ajánlott védőoltásokról egészsége védelmében!

Védőoltások, vakcinák és árak