REFORM HÚSVÉTI MENÜAJÁNLÓ

husveti-menu

I. Gluténmentes menü

ELŐÉTEL

Töltött tojás

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 1 ek GM mustár
  • 2 ek GM majonéz
  • 1 ek tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • apróra vágott snidling

Elkészítés:

  • A tojásokat hosszában felvágjuk, sárgájukat kiszedjük
  • A sárgáját összekeverjük a mustárral, majonézzel, tejföllel és fűszerekkel
  • Visszatöltjük a masszát a fehérjékbe, majd a tetejét snidlinggel megszórjuk.

LEVES

Tárkonyos bárányraguleves

Hozzávalók:

  • 500g bárányhús
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. tárkony
  • 1 ek. GM liszt vagy keményítő
  • 3 dl főzőtejszín
  • Fél citrom leve
  • só, bors

Elkészítés:

  • A zöldségeket és a húst megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
  • Egy nagy lábasban olajat hevítünk, majd a vöröshagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a fokhagymát, majd fehéredésig pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a kétféle répát, majd felöntjük kevés vízzel, fedő alatt pároljuk.
  • A liszt segítségével sűrítjük a ragualapot
  • Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal, majd vízzel felöntjük az egészet. Hozzáadjuk a citromlevet, és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek és hús meg nem puhul.
  • A főzés vége felé, amikor már megpuhultak a zöldségek és a hús is, a tejszínbe egy-két merőkanálnyi levest keverünk. Ezt a tejszínes folyadékot sűrű keverés mellett visszaöntjük a levesbe.
  • A levest megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, keverünk rajta egyet, és tálalhatjuk is!

FŐÉTEL

Főtt füstölt sonka

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt sonka
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk. egész fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  • A sonkát hideg vízben tegyük fel főni.
  • Dobjuk a főző vízbe a meghámozott egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymákat, babérlevelet és borsot.
  • Mikor a víz felforrt, vegyük le alacsony fokozatra a lángot, majd fedő alatt kb. 1,5-2 óráig főzzük a sonkát.
  • Szeletelve, tormával kínáljuk.

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl GM majonéz
  • 3 db lilahagyma
  • 1 ek. GM mustár
  • 1 mk. cukor
  • 0,5 db citrom leve
  • só, bors

Elkészítés:

  • A burgonyákat héjában kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
  • Amint kihűlt, megpucoljuk, felkarikázzuk a hagymával együtt.
  • A mártáshoz jól elkeverjük a hozzávalókat, majd összekeverjük a burgonyával és hagymával.
  • Érdemes pár órát hűtőben hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

DESSZERT

GM húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 250 g GM kenyérliszt
  • 30 g cukor
  • 4 g porélesztő
  • 1,5 dl meleg tej
  • 1 ek. tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 ek. olvasztott vaj
  • csipet só
  • kenéshez 1 db tojás

Elkészítés:

  • A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a meleg tejet, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és dagasztógép segítségével jól összedolgozzuk.
  • Letakarjuk és 50 percig kelesztjük.
  • Ezután átgyúrjuk, összefonjuk a tésztát, majd olajjal kikent formába tesszük és még 15 percig kelesztjük, tetejét megkenjük tojással.
  • 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.

II. Vegetáriánus menü

LEVES:

Medvehagymás krémleves

Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db burgonya
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors

Elkészítés:

  • Kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát
  • Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk
  • Amikor megpuhult a burgonya hozzáadjuk a medvehagymát, összefőzzük
  • Leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.

FŐÉTEL:

Márványsajtos zöldségpite

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg
  • 1 db tojás
  • 1 ek. víz
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • Töltelék:
  • 2 db cukkini
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db brokkoli
  • 1 szál újhagyma
  • 1 db burgonya
  • 20 dkg márványsajt
  • Mártás:
  • 4 db tojás
  • 3 dl tejszín
  • 10dkg trappista

Elkészítés:

  • A tészta alapanyagait összegyúrjuk, sütőformába nyomkodjuk, az alját villával megszúrkáljuk.
  • Beletesszük az összevágott zöldségeket és márványsajtot.
  • Az öntethez habosra verjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot
  • Majd ráöntjük a pitére
  • 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

DESSZERT:

Répatorta mascarponés krémmel

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 40 dkg sárgarépa
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 2 dl olaj
  • Krém:
  • 30 dkg cukor
  • 200 g mascarpone
  • 1 ek. vanília kivonat
  • fél citrom leve + héja

Elkészítés:

  • A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat.
  • Beletesszük a reszelt répát, majd beleöntjük egy kivajazott tortaformába.
  • Légkeverésen 170 °C-on kb. egy óra alatt megsütjük.
  • A krém hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd a tortára kenjük.

III. Tej, tojás és szójamentes menü

LEVES:

Gazdasszony leves

Hozzávalók:

  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg zöldborsó
  • 1 liter paradicsomlé
  • víz, só, petrezselyem, ízlés szerint cukor

Elkészítés:

  • A feldarabolt zöldségeket kevés olajon átfuttatjuk
  • Felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a fűszerekkel, kis vizet hozzáadva készre főzzük.

FŐÉTEL:

Batyus grillcsirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 2 kg burgonya
  • só, bors, rozmaring, mustármag, majoránna
  • olaj

Elkészítés:

  • Burgonyákat karikákra vágjuk, majd alufóliára halmozzuk
  • A csirkemellet rátesszük a burgonyára, majd az alufóliába csomagoljuk, így tesszük a sütőbe, majd kb. 20 percig sütjük.
  • Ezután kibontjuk az alufóliát és anélkül tovább pirítjuk ameddig aranybarnára nem sül.

Póréhagyma saláta

Hozzávalók:

  • 500 g póréhagyma
  • 100 g zeller
  • ecet, olaj, cukor, tárkony, só, víz

Elkészítés:

  • A zöldségeket hajszálvékonyra vágjuk, majd besózzuk.
  • Leöntjük róla a folyadékot, majd az ecetes öntetet ráöntjük.
  • Hűtőbe tesszük, majd lehűlve fogyasztjuk.

Narancsos-répás kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 300 g sárgarépa
  • 75 g kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 15 g zsemlemorzsa
  • 60 g dió
  • 30 g kókuszreszelék

Elkészítés:

  • A reszelt sárgarépát a cukorral összefőzzük, majd, amikor a leve elfőtt belereszeljük a citromhéját, a zsemlemorzsát és a darált diót.
  • Golyókat formálunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékben.