I. Gluténmentes menü
ELŐÉTEL
Töltött tojás
Hozzávalók:
- 6 db főtt tojás
- 1 ek GM mustár
- 2 ek GM majonéz
- 1 ek tejföl
- só, bors ízlés szerint
- apróra vágott snidling
Elkészítés:
- A tojásokat hosszában felvágjuk, sárgájukat kiszedjük
- A sárgáját összekeverjük a mustárral, majonézzel, tejföllel és fűszerekkel
- Visszatöltjük a masszát a fehérjékbe, majd a tetejét snidlinggel megszórjuk.
LEVES
Tárkonyos bárányraguleves
Hozzávalók:
- 500g bárányhús
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk. tárkony
- 1 ek. GM liszt vagy keményítő
- 3 dl főzőtejszín
- Fél citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
- A zöldségeket és a húst megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
- Egy nagy lábasban olajat hevítünk, majd a vöröshagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a fokhagymát, majd fehéredésig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kétféle répát, majd felöntjük kevés vízzel, fedő alatt pároljuk.
- A liszt segítségével sűrítjük a ragualapot
- Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal, majd vízzel felöntjük az egészet. Hozzáadjuk a citromlevet, és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek és hús meg nem puhul.
- A főzés vége felé, amikor már megpuhultak a zöldségek és a hús is, a tejszínbe egy-két merőkanálnyi levest keverünk. Ezt a tejszínes folyadékot sűrű keverés mellett visszaöntjük a levesbe.
- A levest megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, keverünk rajta egyet, és tálalhatjuk is!
FŐÉTEL
Főtt füstölt sonka
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt sonka
- 2 db babérlevél
- 1 tk. egész fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A sonkát hideg vízben tegyük fel főni.
- Dobjuk a főző vízbe a meghámozott egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymákat, babérlevelet és borsot.
- Mikor a víz felforrt, vegyük le alacsony fokozatra a lángot, majd fedő alatt kb. 1,5-2 óráig főzzük a sonkát.
- Szeletelve, tormával kínáljuk.
Majonézes burgonyasaláta
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 5 dl tejföl
- 2 dl GM majonéz
- 3 db lilahagyma
- 1 ek. GM mustár
- 1 mk. cukor
- 0,5 db citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
- A burgonyákat héjában kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
- Amint kihűlt, megpucoljuk, felkarikázzuk a hagymával együtt.
- A mártáshoz jól elkeverjük a hozzávalókat, majd összekeverjük a burgonyával és hagymával.
- Érdemes pár órát hűtőben hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
DESSZERT
GM húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 250 g GM kenyérliszt
- 30 g cukor
- 4 g porélesztő
- 1,5 dl meleg tej
- 1 ek. tejföl
- 1 db tojás
- 1 ek. olvasztott vaj
- csipet só
- kenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a meleg tejet, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és dagasztógép segítségével jól összedolgozzuk.
- Letakarjuk és 50 percig kelesztjük.
- Ezután átgyúrjuk, összefonjuk a tésztát, majd olajjal kikent formába tesszük és még 15 percig kelesztjük, tetejét megkenjük tojással.
- 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.
II. Vegetáriánus menü
LEVES:
Medvehagymás krémleves
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db burgonya
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
Elkészítés:
- Kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát
- Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk
- Amikor megpuhult a burgonya hozzáadjuk a medvehagymát, összefőzzük
- Leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
FŐÉTEL:
Márványsajtos zöldségpite
Hozzávalók:
- Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg
- 1 db tojás
- 1 ek. víz
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- Töltelék:
- 2 db cukkini
- 2 db sárgarépa
- 1 db brokkoli
- 1 szál újhagyma
- 1 db burgonya
- 20 dkg márványsajt
- Mártás:
- 4 db tojás
- 3 dl tejszín
- 10dkg trappista
Elkészítés:
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, sütőformába nyomkodjuk, az alját villával megszúrkáljuk.
- Beletesszük az összevágott zöldségeket és márványsajtot.
- Az öntethez habosra verjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot
- Majd ráöntjük a pitére
- 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
DESSZERT:
Répatorta mascarponés krémmel
Hozzávalók:
- Tészta:
- 40 dkg sárgarépa
- 25 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 2 dl olaj
- Krém:
- 30 dkg cukor
- 200 g mascarpone
- 1 ek. vanília kivonat
- fél citrom leve + héja
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat.
- Beletesszük a reszelt répát, majd beleöntjük egy kivajazott tortaformába.
- Légkeverésen 170 °C-on kb. egy óra alatt megsütjük.
- A krém hozzávalóit csomómentesre keverjük, majd a tortára kenjük.
III. Tej, tojás és szójamentes menü
LEVES:
Gazdasszony leves
Hozzávalók:
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 5 dkg zeller
- 5 dkg gomba
- 5 dkg zöldborsó
- 1 liter paradicsomlé
- víz, só, petrezselyem, ízlés szerint cukor
Elkészítés:
- A feldarabolt zöldségeket kevés olajon átfuttatjuk
- Felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a fűszerekkel, kis vizet hozzáadva készre főzzük.
FŐÉTEL:
Batyus grillcsirkemell
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- 2 kg burgonya
- só, bors, rozmaring, mustármag, majoránna
- olaj
Elkészítés:
- Burgonyákat karikákra vágjuk, majd alufóliára halmozzuk
- A csirkemellet rátesszük a burgonyára, majd az alufóliába csomagoljuk, így tesszük a sütőbe, majd kb. 20 percig sütjük.
- Ezután kibontjuk az alufóliát és anélkül tovább pirítjuk ameddig aranybarnára nem sül.
Póréhagyma saláta
Hozzávalók:
- 500 g póréhagyma
- 100 g zeller
- ecet, olaj, cukor, tárkony, só, víz
Elkészítés:
- A zöldségeket hajszálvékonyra vágjuk, majd besózzuk.
- Leöntjük róla a folyadékot, majd az ecetes öntetet ráöntjük.
- Hűtőbe tesszük, majd lehűlve fogyasztjuk.
Narancsos-répás kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 300 g sárgarépa
- 75 g kristálycukor
- 1 db citrom
- 15 g zsemlemorzsa
- 60 g dió
- 30 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- A reszelt sárgarépát a cukorral összefőzzük, majd, amikor a leve elfőtt belereszeljük a citromhéját, a zsemlemorzsát és a darált diót.
- Golyókat formálunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékben.