354097736991500

Joghurttal a depresszió ellen

Napi két pohár természetes joghurt elfogyasztása a bennük található probiotikumok révén lecsökkenti az agy érzelmekért és fájdalomért felelős területeinek aktivitását, miközben a döntéshozatalért felelős régió aktivitása megnő – erre a megállapításra jutott egy új amerikai tanulmány.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói megállapították, hogy a joghurtokban található probiotikumok kedvező hatással lehetnek az emberek hangulatára. Az agyi változás mögött húzódó biológiai mechanizmusok egyelőre nem teljesen tisztázottak, de az egyértelműnek látszik, hogy a gyomorban élő baktériumok jeleket küldenek az agyba és ezek a jelek az étrendtől függően idővel megváltozhatnak.

A tanulmány eredményeiből kiderült, hogy akik egy hónapon keresztül naponta megettek két pohár természetes joghurtot, azoknál a probiotikumok hatására megváltoztak az agyfunkciók. Egy ideje már elismert orvosi tény, hogy a szimbiotikus gyomorbaktériumok segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt és vérnyomást. A kutatók már azt is felfedezték korábban, hogy az agy időnként jeleket küld a gyomorba, és ezért van az, hogy bizonyos érzelmek gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak. Az új kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy a szervezeten belüli kommunikáció fordítva is működik, azaz a gyomor is képes üzeneteket küldeni az agyba, magyarázta Dr. Kirsten Tillisch, a UCLA Orvosi Karának munkatársa, a tanulmány szerzője.

Dr. Tillisch és kutatótársai összesen 36 átlagos testsúlyú nőt kértek fel a vizsgálatok elvégzéséhez, akiknek az életkora 18 és 53 év között változott. A résztvevőket három csoportba sorolták, az egyik csoport tagjai élő baktériumkultúrát és probiotikumokat tartalmazó természetes joghurtot ittak naponta kétszer egy hónapon keresztül. A másik csoport tagjai élő baktériumok nélküli joghurtot evett, míg a harmadik csoport résztvevői egyáltalán nem fogyasztottak tejterméket.
A kutatók a vizsgálatok előtt és után funkcionális MRI felvételeket készítettek a résztvevők agyáról, így nyomon tudták követni az agyban lezajló változásokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikus joghurtot fogyasztó nők körében lecsökkent az agy érzelmekért és fájdalomért felelős területeinek aktivitása, miközben a döntéshozatalért felelős régió aktivitása megnőtt. A másik két csoport esetében a kutatók nem tapasztaltak ilyen változásokat.
A kutatók abban bíznak, hogy a probiotikus terápia a közeljövőben alkalmazható lesz a szorongás, a depresszió, vagy akár az autizmus és az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kezelésében is.

Hogyan segít a joghurt?

A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, valamint fokozzák ezek termelődését és kolonizációját.

Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek és segítik ezek felszívódását.

A prebiotikumok (pl. inulin, lactulóz) nem pusztulnak el a különféle emésztőenzimek hatására, így a vastagbélbe jutva képesek kifejteni jótékony hatásukat. Meggátolják a kórokozók megtapadását a bél belhártyáján, valamint az e baktériumokra veszélyes anyagok képződését segítik. Legnagyobb érdemük azonban, hogy fokozzák a probiotikumok termelődését és kolonizációját.

További előnyei

  • Könnyen emészthető állapotban tartalmaz létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat).
  • A tej savanyodása során a baktériumok különböző vitaminokat – pl. folsavat, niacint, biotint – termelnek, így ezek aránya az erjedés során akár 50%-kal is növekedhet.
  • Olyan aminosavak is találhatóak benne, amelyek a dopamin és a noradrenalin termelődéséhez elengedhetetlenek, így stressz esetén gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ezeket érdemes egy pohár joghurttal pótolni.
  • Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a benne található mikroorganizmusok a tejcukor nagy részét az erjedés ideje alatt már lebontották.
  • Nem csupán a vastagbélrák, hanem egyéb daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepük van. Újabb kutatások tanúsága szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében a mellrák kialakulásának esélye jóval kisebb.
  • A benne lévő Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum és Streptococcus thermophilus baktériumokról kísérletek során bebizonyosodott, hogy csökkenthetik az akut fertőzéses eredetű hasmenés lefolyásának idejét.
  • Probiotikumai allergiás megbetegedések esetén is hatékonyak lehetnek, ezenkívül általános immunerősítők, mérséklik a haspuffadást, javítják a szervezet tápanyagfelvételét, segíthetik a gyomorfekély kezelését, és csökkentik a koleszterinszintet.


Sokan a gyümölcsjoghurtokra szavaznak, ami azonban nem feltétlenül jól választás. Ezek a termékek legtöbbször nem egészséges gyümölcsök hozzáadásával készülnek, a gyártás során cukrozott, pépes anyagot használnak fel.

Éppen ezért érdemes inkább a natúr joghurtokra letenned a voksodat. Keresd a dobozon az élőflórás vagy probiotikus feliratot – ha pedig 100%-ig biztosra akarsz menni, válassz bioterméket. Az élőflórás joghurtok napi fogyasztásával pedig rögtön két, kifejezetten nőket fenyegető betegség kialakulását is megelőzheted: a Candidát (A joghurtban található tejsavbaktériumok kordában tartják a szervezetben élő élesztőgombákat, megakadályozva ezzel, hogy újra és újra kiújuljon a Candida-fertőzés.), valamint a hólyaghurutot (Amennyiben a gyógyszeres kezelés ellenére visszatérő problémaként jelentkezik a hólyaghurut, a háttérben állhat gombás fertőzés is. Az emésztőrendszerben vagy hüvelyben élő Candida ugyanis könnyen átterjedhet a húgyutakra is – felfázást okozva ezzel.).

(forrás: Medipress, VitaminSziget, Femina)