354097736991500

Nátha, vagy allergia?

A meghűlés és az allergia hasonló tüneteket okozhat, és az enyhülés biztosításának legelső lépése az, hogy kiderítsük, melyikben szenvedünk.

A náthát a több mint 200 emberről-emberre terjedő vírus valamelyike okozza. A nem fertőző allergiáért viszont valamilyen allergén, például virágpor felkelős, amely az immunrendszer túlreagálását váltja ki. Tavasszal a fák és fűfélék nagy mennyiségű virágpora a világon többtízmillió szénanáthában, vagyis allergiás rhinitisben szenvedő emberben vált ki tüsszögést és egyéb nátha-szerű tüneteket.

A szakemberek szerint többféleképpen is meg lehet különböztetni a tavaszi allergia és a nátha tüneteit. A nátha általában kifejlődik, orrdugulással, torokirritációval és alacsony lázzal kezdődve, amit tüsszögés, orrfolyás és besűrűsödő orrváladék követ, amely gyakran sárga illetve zöld színűre változik. A leggyakoribb allergiás tünetek közé tartozik a tüsszögés, a szem és orr viszketése, de az orrváladék többnyire színtelen.

Míg a nátha általában egy-két hétig tart, az allergiás tünetek makacsul megmaradnak, sőt a tüneteket okozó allergén folyamatos behatása következtében akár súlyosbodhatnak is. A tavaszi allergiák akár hat hétig, vagy még tovább is elhúzódhatnak.

A fájdalom és a láz leginkább náthára utal, a szemviszketés viszont inkább az allergia jele. Torokfájás és köhögés allergia esetén is előfordulhat, de leginkább a náthára jellemző. A köhögés gyakran előfordul megfázás esetén, ugyanakkor az allergiával összefüggő asztma tünete is lehet, különösen gyermekek esetében.

Makacs köhögés esetén mindenképpen keressen fel egy allergológus szakorvost. Amennyiben segítségére lehetünk, lépjen velünk kapcsolatba!