354097736991500

Nem találsz elég időt a testmozgásra? Tervezd meg!

Nehéz lenne manapság egyáltalán nem hallani arról, hogy a rendszeres testmozgás számtalan egészségügyi előnnyel jár, ráadásul hosszabb, boldogabb és aktívabb élethez segíti hozzá az embereket. Nem is beszélve arról, hogy a fitnesz szakértők azt is kiszámították, hogy nem kell végkimerülésig hajtani magunkat, vagy rengeteg időt rászánnunk ahhoz, hogy élvezhessük az előnyöket. Mindezek ellenére rengetegen egyáltalán nem mozognak, vagy túl kevés testmozgást végeznek ahhoz, hogy bármiféle pozitív egészségügyi hatást érjenek el.

Miért nem állnak fel az emberek mégsem a kanapéról, és kezdenek el mozogni?

Michael R. Bracko kanadai sportpszichológus szerint nagyrészt az időbeosztáson múlik. Nem csupán azon, mennyi időnk van valójában, hanem azon, mit gondolunk, mennyi időnk van. A szakember szerint rohanó világunkban sok ember nem tartja elég fontosnak a testmozgást ahhoz, hogy beillessze napi rutinjába.

Pedig a rendszeres edzés az egészségügyi szakértők szerint rengeteg egészségügyi előnnyel jár. A mozgás segít a szervezetnek a vércukor szabályozásában, csökkenti a vérnyomást, és mérsékli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. A fizikai előnyökön túl a mozgás a megfelelő hormonok felszabadításával a szorongást és a depressziót is visszaszorítja, és általános kedélyállapotunkat is javítja.

Mindezek ellenére a felnőttek több mint egynegyede nem fordít időt valamilyen mozgásra, például kocogásra, kertészkedésre, vagy sétára.

Bracko úgy véli, nem csak a sűrű időbeosztás jelent problémát, hanem főként az, hogy az emberek még mindig nem fogadják el, milyen jelentős hatást gyakorolhat a testmozgás az egészségükre.

Bracko azt tanácsolja, hogy ha valaki tényleg időt akar szakítani a mozgásra, a következő trükköket érdemes bevetni:

  • Meg kell érteni, hogy a jó állóképesség ugyanolyan fontos, mint a többi szabadidős tevékenység,
  • az edzést 10-15 perces blokkokra is le lehet bontani, melyeket könnyen be lehet illeszteni a napirendünkbe,
  • szerezz edzőtársat, aki segít fenntartani a motivációt,
  • fogalmazz meg magadnak egy nyomós okot a mozgásra (pl. le akarok fogyni),
  • légy elkötelezett,
  • kövesd a fejlődésed,
  • töröld a “mindent vagy semmit” hozzáállást (ha elhatároztad, hogy heti 3x fogsz edzeni és egy nap közbejön valami, még ne add fel),
  • légy felelősségre vonható (ha elhíreszteled az ismerőseid között, hogy életmódot váltottál, biztosan számon kérik majd rajtad, ha nem tartod be ;))