354097736991500

Növelheti a szívbetegségek kockázatát a vércsoport

Az A, a B és az AB vércsoport egy friss tanulmány szerint enyhén fokozza a szívproblémák kialakulásának veszélyét. A szakértők hozzátették: a genetikailag kódolt hátrány egészséges életmóddal, azaz kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással és karban tartott vérnyomással, koleszterinszinttel, illetve megfelelő testsúllyal csökkenthető.

„Az eredményeink alapján a vércsoport valóban a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője lehet” – erősítette meg Dr. Lu Qi, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora. „Mindenkinek egészséges életmódot ajánlunk, de bizonyos vércsoportok esetében kiemelt figyelemre van szükség” – tette hozzá. A beszámoló az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg. Bár ok-okozati összefüggést nem sikerült alátámasztani a vércsoport és a szívbetegségek között, a statisztikai együttjárás egyértelmű.

Dr. Qi és csapata több mint 60 000 nő adatait vette górcső alá, akik a kórházi ápolók egészségi állapotát vizsgáló felmérésben vettek részt, illetve 17 000 olyan személyét, akik szintén egészségügyi dolgozók követéses elemzéséhez szolgáltattak információt. A 30 és 75 év közötti alanyokat több mint 20 éven át figyelemmel kísérték. A kutatók rájöttek, hogy a legritkább, AB vércsoportú embereknek 23 százalékkal nagyobb esélyük vagy a szívbetegségre a nullásokhoz képest. Ez az arány B vércsoport esetén 11 százalék, míg A-nál 5 százalék. Az egyesült államokbeli népesség 7 százaléka AB, míg 43 százaléka nullás vércsoportú.

A vércsoport jelentette kockázat becslésére Dr. Qi és kollégái számoltak az olyan faktorok módosító hatásával is, mint az étrend, a kor, a súly, a nem, a rassz, a dohányzás, a menopauza és a kórtörténet. A kutatásban résztvevők többsége fehér volt, így az eredményekről nem lehet tudni, hogy kiterjeszthetőek-e valamennyi népcsoportra, miként az sem világos, hogy a vércsoport pontosan hogyan játszhat szerepet a problémák kialakulásában.

Erős a feltételezés, miszerint az A-s vércsoport magas „rossz” koleszterinszinttel, azaz LDL-értékkel társul, míg a nullás rögképződést akadályozó anyagot tartalmazhat. „Korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a nem nullás vércsoport növeli a koszorúér-megbetegedés esélyét, így nem meglepőek az eredmények” – mondta Dr. Gregg Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusa, aki úgy véli, hogy a vércsoport több módon is fokozhatja a kockázatot. Kulcsfontosságú lehet, hogy az említett esetekben valóban magasabb a koleszterinszint és valószínűbb a rögképződés, ráadásul a gyulladásra adott immunválaszok is eltérhetnek ettől függően.

„A most feltárt kockázat minimális. Továbbra is a kor, a vérnyomás, a koleszterinszint, a dohányzás, a cukorbetegség és a többi ismert tényező marad a megelőzés középpontjában” – összegezte Dr. Fonarow.

(forrás: medipress)

Orvoshoz ritkán fordulunk panaszmentes állapotban, pedig a betegségek megelőzésének kulcsmomentuma, hogy szűrővizsgálatokkal idejében fényt derítsünk az egészségromlásra utaló figyelmeztető jelekre. Az évről-évre, rendszeresen végzett vizsgálatok eredményeit összehasonlítva jóval a tünetek fellépte előtt lehetőségünk nyílik a kóros folyamatba beavatkozni, megállítani, visszafordítani, adott esetben kezelni.

Szűrési programunk során néhány óra alatt, sorban állás nélkül, előre egyeztetett időpontban, elegáns, kellemes környezetben, szakmailag megalapozott protokollok szerint, több szakorvosunk összehangolt munkájának köszönhetően felmérjük fizikai állapotát, terhelhetőségét, a rizikó faktorokat.

Az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban végzett akciós szűrővizsgálati csomagokról és árairól:

Minden egyes vizsgálatot az adott szakterületen nagy jártassággal rendelkező szakorvos kolléga végez.

A szűrés eredményéről egy héten belül írásban adunk összefoglalást, melyben felhívjuk páciensünk figyelmét az esetleges eltérésekre, tanácsot adunk azok kezelésére, szükség esetén további vizsgálatokat javaslunk.