354097736991500

Nyáron is vigyázzunk a megfázással!

Önök is megfigyelték már, hogy a nyári megfázások általában sokkal súlyosabbak, mint a téliek? És különben is, hogyan lehet egyáltalán megfázni ebben a hőségben?

A nap süt, az ablakok tárva-nyitva, mindenki élvezi a jó időt és a szabadságot. Első pillantásra úgy tűnik, ebben a nagy melegben senkit sem fenyeget a megfázás veszélye. Pedig bár közel sem olyan gyakran, mint a téli hónapokban, nyáron is könnyen elkaphatunk egy kiadós megfázást, mivel ezt a betegséget is vírusok okozzák. A felnőttek átlagosan 2-4 alkalommal fáznak meg évente, a gyerekek pedig 6-8 megfázásos betegségen esnek át egy év alatt. Ez pedig rengeteg időkiesést jelent, a kellemetlen tünetekről nem is beszélve.

Számtalan olyan vírusfaj létezik, ami megfázást okozhat. Ilyenek a rhino-, a corona-, valamint a parainfluenza-vírusok, amelyek felső légúti megbetegedés formájában jelentkeznek, főként a téli hónapokban. Vannak azonban olyan vírusok, amik nyáron is aktívak. Ilyenek az enterovírusok, amelyek gyakran sokrétű és hosszan tartó tüneteket okoznak,, köhögés és tüsszentés útján, valamint a széklettel való találkozással terjednek. Szerencsére az utóbbin már egy alapos kézmosás is segíthet. A enterovírus a megfázásra jellemző hagyományos tünetek (csöpögő orr, köhögés, fejfájás, hőemelkedés, könnyezés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhat, mint a hasmenés, a torokfájás, valamint a kiütések megjelenése.

Mire kell tehát odafigyelnünk a nyári megfázással kapcsolatban?

A téli vírusok okozta betegségek általában egy-két napra ledöntenek a lábunkról, de utána pár nap alatt tünetmentesen gyógyulnak. A nyári megfázás azonban sokkal tovább is eltarthat. Ha a megfázás valóban nagyon makacs formában jelentkezik, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert ilyenkor lehet, hogy egy allergiás megbetegedés, vagy bakteriális felülfertőzés is szerepet játszik a tünetek kialakulásában.

Az allergiát főleg a száj-, szem- és torokviszketésről lehet felismerni. Az allergia emellett mindig vízszerű váladékürítéssel jár, míg a megfázásra inkább a sárgás köpet a jellemző. Míg a megfázás csak tüneti kezelést igényel, az allergiára érdemes antihisztamin–tartalmú szereket szedni, az orr átjárhatóságát pedig steril sós sprayvel biztosítani. 

Az elhúzódó tünetek, a láz megjelenése, a fájdalmas torokfájás, valamint a rendkívüli fejfájás minden esetben intő jelek, amik miatt keressük fel háziorvosunkat és ne feledjük, a vírusokat nem érdekli, milyen évszak van, tehát nyáron is ugyanúgy ágynak dönthetnek, mint a legnagyobb hidegben.