354097736991500

Öt tipp, hogy túléld az allergiaszezont

A hideg időjárás miatt késik az allergiaszezon, de a sok csapadék miatt több lehet a tavasszal megjelenő fűfélékből, amely jelentős terhet jelent majd az allergiások számára. Az évszakhoz képest hűvös, csapadékos idő következtében továbbra is alacsony a pollenterhelés az országban – egyelőre.

Az allergia tünetei kellemetlenek, vagy akár őrjítőek is lehetnek. Ha te is allergiás vagy és már nem bírod cérnával, fogadd meg öt tippünket, amivel túlélheted az allergiaszezont.

Szemégés, tüsszögés, és a szűnni nem akaró orrfújás – ezek a tünetek minden allergiás számára ismerősek. A pollenek ráadásul mindenhova eljutnak, ezért nincs menekvés előlük. A legtöbben a gyógyszeres megoldást választják, van azonban pár apró trükk, amellyel gyógyszerek nélkül is enyhíthetőek a tünetek.

Tartsuk távol a virágport a lakástól!
Persze ilyen gyönyörű időben többet szellőztetünk, mégis, ha tehetjük, csukjuk be az ablakokat és porszívózzunk fel azonnal. Érdemes ilyenkor egyébként naponta-kétnaponta porszívózni és az ágyneműket, pokrócokat hetente forró vízben kimosni. A légkondicionáló berendezéseket is ellenőrizni kell, ugyanis bármilyen szellőzőnyíláson utat találhatnak maguknak a pollenek. Ha már a portörléstől is allergiás tüsszögőrohamot kap valaki, érdemes maszkot használnia közben.

Szabaduljunk meg a testünkön lévő pollenektől!
Ha a lakással végeztünk, a bőrünk és hajunk felületén megtapadt virágporról se feledkezzünk meg. Lefekvés előtt zuhanyozzunk le és mossunk hajat. A napszemüvegünket is tisztítsuk meg!

Tervezzük meg, mikor töltünk hosszabb időt a szabadban!
A nap folyamán nem egyenletes a szabadban található pollenkoncentráció. Általában a legmagasabb reggel 5 és 10 óra között, a legalacsonyabb pedig az esti órákban. Az sem mindegy milyen idő van, a meleg, szeles napok ugyanis segítik a pollenek mozgását, szemben az esős, hűvös idővel.

Takarjuk el szánkat és szemünket!
Nem kell feltétlenül lemondanunk a szabadban töltött percekről, viszont érdemes a kirándulásokra beszerezni valamilyen kendőt, amivel eltakarhatjuk a szánkat és orrunkat, és egy szemüveget, ami védi a szemeket.

Tisztítsuk meg a házi kedvenceket is!
Hazaérve hiába takarítunk ki, zuhanyozunk le, kutyánk szőrén rengeteg pollen képes megtapadni. Ezért ha hagyják magukat, a kutyákat is tanácsos megfürdetni a séták után.