354097736991500

Terápiás baba-mama bőrkontaktus

A kismamák és csecsemőjük közti bőrkontaktus csökkenti a szülés utáni viszonylag gyakran fellépő levertség és valamivel ritkább depresszió megjelenésének esélyét is – derült ki egy, a Journal of Obstetric, Gynecological and Neonatal Nursing című folyóiratban közölt felmérésből.

Baba-Mama bőrkontaktus

A kutatás szerint azok az anyák, akik a szülés utáni első héten legalább 6, majd a következő hónapban legalább 2 órát töltöttek közvetlen testkontaktusban a babájukkal, kevesebb depressziós tünetet mutattak, és kortizol-, azaz stresszhormonszinjük is alacsonyabb volt, mint a többieknek.

A szakemberek szerint a bőrkontaktus oxitocin hormont szabadít fel az anyában, ami erősíti a kötődést és növeli a jóllét érzését, így a szülsé utáni depresszió kezelésének alternatív módszere lehet.

Az eredményeket kiegészíti a Pediatrics című lapban megjelent tanulmány, amely szerint mindössze napi 3 óra közvetlen érintkezés 43 százalékkal csökkenti a babák sírásának idejét, illetve megkönnyíti az altatást, ami mind hozzájárul a baba jólléte miatt aggódó kismamák stressz-szintjének csökkentéséhez.

(forrás: Pszichológia)