354097736991500

Tévézni csak okosan!

Váltsunk csatornát! – avagy „rossz” gyerekből jó gyerek
A szakemberek már jó ideje tudják, hogy a gyerekek utánozzák azt, amit a televízióban látnak – a jót és a rosszat egyaránt. Egy új kutatás eredménye arra világít rá, mennyire befolyásolja a gyerekek viselkedését – szocializációját –, hogy mennyi agresszióval találkoznak a tévéműsorokban.

A seattle-i Gyermekkutató Intézet – Seattle Children’s Research Institute- és a Washingtoni Egyetem kutatói a média kisgyerekekre gyakorolt hatását vizsgálva 565 felnőttel vágtak bele a kísérletbe – mindannyian háromtól öt éves korú gyermekek szülei.

Két csoportra osztották őket, arra kérve őket, hogy vezessenek naplót gyermekük médiafogyasztásáról, értékelve azok erőszakos, oktató és szociális tartalmait (ez utóbbit úgy definiálták, hogy mutatnak-e a szereplők empátiát, segítenek-e másokon, megoldják-e erőszak nélkül a nézeteltéréseket).

A szülők egyik csoportja programajánlókat kapott, amelyek felhívták figyelmüket azon műsorokra, melyek pozitív hatásúak a kicsikre, emellett bátorító leveleket arról, hogy nézzék együtt a műsorokat a gyerekekkel, és kérdezzék meg tőlük, hogy egy adott helyzetet, konfliktust hogyan lehetett volna másképp megoldani. A szülőkkel havonta beszéltek telefonon a kutatók, hogy segítsenek a tévénézés céljait megállapítani óvodásuk számára.

A kontrollcsoport pedig csupán tanácsokat kapott a jobb tévézési szokások kialakításához.

A cél az volt, hogy megfigyeljék a viselkedésbeli különbségeket, amikor egy (több mint kétszázharminc főből álló) csoport óvodáskorú gyermek fél éven át nem lát erőszakosGyerekek a TV előtt tartalmú műsorokat, helyette tanító, fejlesztő gyerekműsorokat néznek, olyanokat, melyek empátiára bátorítják őket. A kutatók hat hónap elteltével ellenőrizték a tévézési naplókat, kérdéseket tettek föl a szülőknek gyerekeik szociális viselkedéséről érdeklődve, majd egy év múlva megismételték mindezt. Az eredmény: fél év elteltével abban a csoportban, ahol a szülők jóval több információt és segítséget kaptak a tévénézésről, csökkent a kicsik agressziója egymás felé – összehasonlítva őket azokkal a gyerekekkel, akik bármit nézhettek. Emellett a szociális kompetencia-vizsgálatokon is jobbnak mutatkoztak, és ez a különbség egy év múltán is megmaradt.

Érdekes, hogy a leglátványosabb javulást az alacsony jövedelmű családok fiúgyermekei mutatták – a kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy miért. A vizsgálatot vezető gyermekgyógyász professzor, dr. Dimitri A. Christakis (Washington Egyetem) szerint ennek fő üzenete a szülők felé, hogy nemcsak kikapcsolni kell tudni a készüléket, hanem csatornát váltani is. „Ha szeretnénk, hogy a gyerekek jobban viselkedjenek, egy jó módszer lehet erre: megváltoztatni a tévézési szokásaikat” – mondja dr. Christakis. Más szakértők azért hozzáteszik, hogy a tanulmány nem feltétlenül objektív, mivel a szülők jelentései alapján készült, valamint a kutatás csupán az otthoni médiahatásra terjed ki, holott máshol, egyéb programok is befolyásolhatják a gyerekeket. Dr. Thomas N. Robinson – a Stanford Egyetem gyermekgyógyász professzora (ő nem vett részt a vizsgálatban) – szerint fontos beavatkozásra világít rá a kísérlet: ha kevesebb felnőtteknek szóló műsort látnak a gyerekek, és e helyett inkább szociálisan fejlesztő, gyerekeknek való programokat néznek, és így kevesebb agresszióval találkoznak,az pozitív hatással lesz a viselkedésükre. Érdemes megfontolni a szakemberek szavait, különös tekintettel arra, hogy a háttértévézés révén már a legkisebbek is mennyi felnőtteknek szóló tartalommal találkoznak…

A televízió napjainkra szinte családtaggá vált – olykor szidjuk, olykor dicsérjük, egy biztos: létezni már aligha tudnánk nélküle. Talán még a gyermekeinket is rábízhatjuk. Vagy mégsem? Hisz ez is – mint a technika annyi más vívmánya – nem önmagában jó vagy rossz. Attól függ, hogyan használjuk. Miért ne használhatnánk hát okosan? Nem elég leültetni a gyereket a tévé elé, de konkrét műsorokat is ajánlani kellene neki – ebben segít Önnek ez a honlap: a TÉVÉZZ OKOSAN!

(A cikk eredetije, valamint egyéb hasznos információ a média hatásaival kapcsolatosan a TÉVÉZZ OKOSAN weboldalon található.)