354097736991500

Újbuda Egészségrovat – Diabétesz

Tudta-e Ön, hogy
• a mindennapos stressz, a testsúlyfelesleg, a mozgásszegény életmód valamint a helytelen táplálkozás a legtöbbször diabéteszhez vezet,

• Magyarországon a lakosság 9-10%-a szenved cukorbetegségben.

Évente 4000 lábat amputálnak a betegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a diabétesz időben való felismerésével és gyógyításával elkerülhető.

A cukorbetegség tüneteiről és a megelőzésről Dr. Bartos Tímea diabetológust kérdeztük:

– Az igazolt diabéteszes betegek, a csökkent glükóz toleranciában szenvedők, és a még fel nem derített betegekkel együtt közel 2-2,5 millió embert érint hazánkban a diabétesz. A diagnózis felállításakor sokaknál már kialakultak szövődmények is, szív-érrendszeri (angiopathia), vese (nephropathia), szemfenéki eltérés (retinopathia), idegbántalom (neuropathia), ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel, illetve a tünetek jelentkezésekor a mielőbbi szakemberhez fordulás!

Az 1. típusú cukorbetegség az ún. inzulinfüggő cukorbetegség, mely hátterében autoimmun mechanizmus, genetikai ok, vírusos fertőzés állhat. Általánosságban gyermek, ill. fiatal felnőtt korban kezdődik. Jellemzője lehet hirtelen fogyás, nagyfokú szomjúság, megnőtt vizelet mennyiség.

A 2. típusú cukorbetegség (a betegek kb 80-90%-a tartozik ide) döntően az idősebb korosztálynál jelentkezik, legtöbbször mindenféle alarmírozó bevezető tünet nélkül indul. Kialakulásában az elhízás, az évekig tartó helytelen táplálkozás, fizikai inaktivitás játszik fő szerepet. A betegek egy részénél, ill. a betegség kezdetén elegendő lehet a diéta, a rendszeres testmozgás és a túlsúly leadása is a normális anyagcseréhez. Azonban legtöbbször szájon át szedett gyógyszerek illetve inzulin adására is kényszerülünk. A betegek sok esetben nehezen gyógyuló sebekkel, gombásodással és visszatérő fertőzésekkel küzdenek.

Sajnos a diabétesz nem gyógyítható betegség, azonban helyes életmóddal sokat tehetünk állapotunk megőrzéséért.

Cikkünk az Újbuda Egészségrovatában jelent meg.