354097736991500

Újbuda Egészségrovat – Hipertónia megelőzése

Tudta-e Ön, hogy
• a magas vérnyomás hazánkban népbetegség, a felnőtt lakosság 20%- át érinti, az életkorral előfordulása nő,

• Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri problémák következtében hal meg. A betegségek gyakran a hipertónia talaján alakulnak ki.

A magas vérnyomás tüneteiről és a megelőzésről Dr. Pácz Alexandra kardiológust kérdeztük:

– A magas vérnyomás megelőzése egyben a rettegett szövődmények megelőzését is jelenti (szívelégtelenség, vesekárosodás, bal kamra hypertrophia, agyi érkatasztrófa, stroke, szívinfarktus). Elsődleges, hogy gyermekeinket mielőbb hozzászoktassuk az egészséges életmódhoz, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott, zsírszegény, mediterrán jellegű étrenddel, így esélyt adva nekik ahhoz, hogy egészséges felnőttek váljanak belőlük.

Sokan nem tudják, de a kialakult hipertónia esetén is jelentős eredményeket tudunk elérni tudatos életmódváltással: A só bevitel megszorításával (az asztali sótartó kiiktatásával-nincs utánsózás!) 3-8 Hgmm, rendszeres testmozgással 10 Hgmm, testsúlycsökkentéssel 5-20 Hgmm, az alkohol fogyasztás mérséklésével 2-4 Hgmm, diéta tartásával 8-14 Hgmm, valamint a dohányzás elhagyásával a cardiovascularis rizikó csökkenése érhető el.

Sajnos a hipertónia nem ad egyértelmű, orvosért kiáltó aggasztó tüneteket, ezek csak a szövődmények kialakulásakor lépnek fel. Míg hirtelen fellépő heves fájdalmak esetén azonnal vizsgálatra rohanunk, addig a magas vérnyomás bizony hosszan, alattomosan pusztítja érrendszerünket. Általános, nem specifikus tüneteket észlelhetünk, fejfájás, szédülés, alvászavar, csökkent koncentrációs készség, figyelmetlenség, bizonytalan jellegű mellkasi panaszok, nehézlégzés, alsó végtagi duzzanat, látászavarok, amelyeket a betegek sokáig egyéb okokkal magyaráznak.

Cikkünk az Újbuda Egészségrovatában jelent meg.