354097736991500

Újbuda Egészségrovat – Kullancs okozta agyhártyagyulladás megelőzése

Tudta-e Ön, hogy 
• a globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de ma már olyan helyeken is előfordulhatnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt (kert, park, játszótér)!
• Buda és környéke különösen veszélyeztetett területnek tekinthető a zöld öveteket miatt!

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás egy nagyon komoly betegség, mely védőoltással megelőzhető! A vírus elleni oltási sort érdemes minél hamarabb elkezdeni, hiszen a maximális védelem kialakulásához gyorsított sor nélkül hat hét szükséges!

Amennyiben ön egészségtudatosan éli mindennapjait, akkor Önnek is érdemes odafigyelnie a megelőzésre. A kullancsok által terjesztett agyhártya-gyulladás elleni védőoltás már egy éves kor felett is adható. A védőoltás két alapoltásból, majd emlékeztető oltásokból áll, és ajánlatos a kullancsszezon előtt megkezdeni az oltási sorozatot, mivel a védelem a második oltás beadása után 10-14 nappal alakul ki.

Az Országos Epidemiológiai Központ előzetes adatai szerint 2011-ben 38 kullancs okozta agyhártya-gyulladásos esetet jelentettek (2009-ben ez a szám 70, 2010-ben 50 volt). Ugyancsak előzetes adatok alapján tavaly 1682 volt a bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma (2009-ben 1738, 2010-ben 2355 volt az esetszám). A Lyme-kórt okozó baktériummal a vérszívók 10-30 százaléka, a vírusos agyhártyagyulladás kórokozójával 0,05 százalékuk fertőzött. Ha a természetben túrázunk, az esti kullancsellenőrzés elengedhetetlen.

Cikkünk az Újbuda Egészségrovatában jelent meg.