354097736991500

Védőoltások szükségessége

A fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások alkalmazása, többségük ezért is kötelező. Azok a betegségek, amelyek ellen oltunk, évtizedekkel ezelőtt még rettegett betegségek voltak. Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a ’80-as évek óta több alkalommal áttekintette, hogy a magyar védőoltás rendszer hogyan illeszkedik az európai rendszerhez.

A védőnői és gyermekorvosi hálózatnak köszönhetően a régióban a legjobb átoltottságot értük el. A védőoltások tekintetében a szülők körében sokáig nem voltak kételyek, mindenki elfogadta azokat, és oltatta a gyermekeket.

Az utóbbi időben sajnos hangot kaptak olyan vélemények, amelyek megkérdőjelezik a védőoltások szükségességét. Akik ilyen véleményen vannak, nincsenek tisztában a védőoltások hatásával, nem ismerik azokat a betegségeket, amelyek ellen a vakcinák védelmet nyújtanak.

Mi történne akkor, ha leállnánk a védőoltások alkalmazásával?
A már szinte feledésbe merült betegségek, újból visszatérnének, hiszen a kórokozók változatlanul jelen vannak a környezetünkben. Egyre több ember lenne fogékony a fertőzésre, egyre többen betegednének meg, esetleg halnának meg.

Miért kell oltatni (immunizálni) gyermekeinket?
A vakcináknak köszönhetően számos fertőző betegség szinte már eltűnt, vagy igen ritkává vált. Mégis fontos szem előtt tartanunk, hogy gyermekeink immunizálása változatlanul szükséges.

A védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek ritkábban fordulnak elő, mert hosszú ideje nagy tömegeket oltanak ellenük. Az immunizálást mindaddig folytatni kell, amíg a betegségeket fel nem számoljuk. A védőoltásoknak köszönhetően a 70’-es évek végétől nincs feketehimlő a világban, és Európa polio-(gyermekbénulás) mentes, közel 10 éve.

A védőoltásokkal kivédhető fertőző betegségek kórokozói állandóan jelen vannak a környezetünkben és csak az oltás következtében kialakult védettség miatt nem tudnak betegséget okozni.

A jövőnk védelmében
Nem csak azért oltunk, hogy gyermekeinket megvédjük, hanem azért is hogy megvédjük unokáinkat és az ő unokáikat. A betegség megszüntetésével megállíthatjuk a „szivárgást a csónakba”.

Gyermekeinknek nem kell többé megkapniuk a himlő oltást, mert a betegség többé már nem létezik.

Amennyiben folytatjuk az oltásokat, akkor a szülők a jövőben bízhatnak abban, hogy a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek, mint például a gyermekparalízis, az agyhártyagyulladás, a diftéria, a tetanusz nem okoznak többé betegséget és nem teszik rokkanttá, nem ölik meg gyermekeiket.

A védőoltás a lehető leghatékonyabb mód, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos lefolyást megakadályozzuk.