354097736991500

Ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 40 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei UH és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. UH – vizsgálat 1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint ajánlott. Az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs.

Hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat

Vizsgálható a máj,  a lép,  a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag, a prosztata és a női kismedencei szervek.

A gyomor és a belek nem vizsgálhatóak ultrahanggal, de a belek működéséről, a belek falát átszövő elváltozásokról információt kaphatunk.

Mit tegyen vizsgálat előtt?

 

Hasi UH vizsgálat előtt 6-8 órával már nem szabad enni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. Kávé, tea, cukros üdítőital fogyasztása, dohányzás, rágógumizás a belek gázosságát illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától kérjük, tartózkodjon. Kismedencei UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 1 órával 1 liter folyadék fogyasztása és a vizelet visszatartása javasolt. A hasi ultrahang vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.

Nyaki lágyrész, pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, a nagy nyálmirigyek vizsgálata során azok szerkezeti elváltozása, pajzsmirigy göbök, kóros nyirokcsomók esetleges jelenléte bizonyítható.

 

 

Nyaki- vagy végtagi erek ultrahang vizsgálata

Mit tegyen a vizsgálat előtt?

A nyaki ultrahang vizsgálata előtt nyaklánc, a végtagok UH – vizsgálata előtt fásli, harisnya eltávolítását kérjük.

Az erek Color-dupplex ultrahang vizsgálatát dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés teszi szükségessé.

Fejfájás, szédülés, látásproblémák illetve lábszárduzzanat, zsibbadás esetén is javasolt a vizsgálat.

Emlő ultrahang

35 éves kor alatt az emlő vizsgálatára legalkalmasabb módszer a mell ultrahang.

16 és 35 év között az emlő dús mirigyállománya és a magas sugárelnyelő képessége miatt nem a mammográfia a megfelelő vizsgálat.

Ebben az életkorban ultrahang vizsgálat ajánlott. A nagy felbontású készülékek segítségével vizsgálhatók a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos vagy egyéb szöveti elváltozása.

A vizsgálat során áttekintjük a hónaljárkokat, a kulcscsont feletti és alatti területet és a szegycsont környezetét, így idejében felismerésre kerülhetnek a kóros nyirokcsomó megnagyobbodások is.

Amennyiben Ön 35-40 év felett van, az emlőultrahang nem elegendő a teljes képalkotáshoz, ebben az életkorban az orvosi véleményalkotáshoz mammográfia az elsődleges vizsgálati eljárás, az ultrahangos emlővizsgálat ezt kiegészíti.

 

Ízület és lágyrész ultrahang vizsgálat

 

Ízületi fájdalom, duzzanat esetén a vizsgálattal eldönthető, hogy gyulladásos vagy kopásos, meszesedés okozta problémáról van-e szó. Ez nagy segítség a reumatológus vagy ortopédiai szakorvos számára.

Sérülés esetén a röntgen felvétel után a legfontosabb vizsgálat az ultrahang. Az inak, szalagok szakadása, az ízület bevérzése, egyéb elváltozása uh vizsgálattal állapítható meg.

Lágyrész ultrahanggal a bárhol tapintható csomók, fájdalmas területek vizsgálhatóak, de izomsérülés, bevérzés is megállapítható.

Csecsemő és gyermek ultrahang

A csecsemő szűrés optimális időpontja 6-8 hetes kor. Ekkor lehetőség van komplex, koponya, hasi és csípő vizsgálatokra a jelentősebb veleszületett rendellenességek, csípőficam kiszűrésére.

A betegségek kivizsgálása során a háziorvosnak, más szakorvosoknak ad segítséget az ultrahang szakrendelés.

Koponya vizsgálata újszülött korban

A koponya vizsgálattal a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány egy része. Főképpen az agykamra tágulatokra (vízfejűségre), esetleges agyvérzésekre ad a szűrés információt, de néha fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, melyek nem okoznak tüneteket, s felvetheti esetleges kontroll vagy más vizsgálat szükségességét.

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi vizsgálat a máj, lép, vesék fejlődési rendellenességeire ad információt, amikor még nem  okoznak tüneteket, s a kezelésük sokkal hatékonyabb. Vese tágulatok, máj ,lép ciszták, csecsemőkori reflux és gyomorzár szűkület, egyes bélbetegségek (pl. csecsemőkori invaginatio-bélbetüremkedés), hasi nyirokcsomók vizsgálatára, diagnosztizálására alkalmas.

Csípő ultrahang vizsgálat

A csípő ultrahang vizsgálat a legbiztosabb módja a csípőficam – akár csak enyhe gyanújeleinek – kiszűrésére. Ezt a vizsgálatot 6 hetes korban célszerű elvégezni, majd pedig megbeszélés szerinti kontroll szóba jön.

Gyakori gyermekkori hasfájás, hányás, vizelet problémák, fertőzések, táplálkozási problémák esetén fontos elvégezni a hasi ultrahang vizsgálatot. Csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az agy ultrahang vizsgálata adhat információt. Ezeken kívül lágyrész eltéréseket (pl. duzzanatok, nyirokcsomó megnagyobbodás ), pajzsmirigy, egyéb ízületek vizsgálatát  is végezzük.  Minden vizsgálatot előjegyzésre végzünk, kultúrált körülmények között, légkondicionált rendelőben.

Dr. Zsuppán Richárd

Mammográfia, Ultrahang Fehérvári út 89-95.

Dr. Borbás Gábor

Mammográfia, Ultrahang Fehérvári út 89-95.

Dr. Unger Zsuzsa PhD

Mammográfia, Ultrahang Fehérvári út 89-95.

Dr. Csáthy János

Ultrahang PMC Hotel Helia

Dr. Szarvas Tünde

Ultrahang Fehérvári út 82., Fehérvári út 89-95.

Elérhető a következő rendelőkben:
BudaPest