354097736991500

A férfiak egyik leggyakoribb daganatos betegsége: a prosztatarák!

Kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a kockázata emelkedik az életkorral. Megfigyelhető a családban való halmozódás is, azaz akinek a rokonságában előfordult prosztatarák, annak az esélye nagyobb a betegségre.

Kiket veszélyeztet elsősorban?

– Bár az előzőekben említett idős kor és a közeli rokonságban (édesapa, nagyapa, nagybáty) előforduló prosztatarák kockázati tényezőnek tekinthető, de senki sem védett a daganattól – mondja Dr. Fazakas Zsolt, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum urológus szakorvosa. – Nincs kétség afelől, hogy a prosztatarák halálos betegség, kezelés nélkül előrehalad és későn felismerve már eredményesen nem gyógyítható (pedig ez a betegség tünetet csak a késői stádiumban mutat), ezért az erőfeszítéseink a korai felismerést célozzák.

A legújabb szakmai ajánlások már 40 éves kortól, önkéntes alapon javasolják a rendszeres vizsgálatot:

A prosztatarák korai felismerésének leghatékonyabb eszköze a PSA (prosztata specifikus antigén) szint mérése a vérből. A PSA ugyan nem „rák-specifikus”, azaz az emelkedett szintje nem jelenti a rák diagnózisát, de mindenképp felhívja a figyelmet a daganat előfordulásának veszélyére, és további vizsgálatot, szövettani mintavételt tehet indokolttá. A PSA-t egyénre szabottan kell értékelnie az urológusnak. A megítélése függ a beteg életkorától, a prosztata méretétől. Fontos a rendszeres mérése, és ennek alapján az évek elteltével történt emelkedés üteme is kórjelző lehet. A szűrővizsgálat része a prosztata ultrahangos vizsgálata, valamint a megtapintása is. A három vizsgálat együtt nyújtja a lehető legjobb eredményt – hangsúlyozza a szakorvos.

A prosztatarák korai felismerésén túl igyekszünk más urológiai problémákat (vizelési és merevedési panaszok) felderíteni, ezekre hatékony megoldásokat nyújtani.

Mik a prosztatarák lehetséges kezelési módozatai és ezek milyen eséllyel alkalmazhatók?

– A prosztatarák gyógyítása szempontjából a legfontosabb a korai felismerés. Az úgy nevezett „szervre lokalizált daganat” (amikor a tumor nem terjed túl a szerv határain, nem ad áttétet nyirokcsomókba vagy távoli szervekbe) jó eséllyel maradéktalanul gyógyítható és a beteg további életkilátásai megegyeznek a vele azonos korú és egészségi állapotú férfiakéval. A széles körben alkalmazott vizsgálatoknak köszönhetően megfigyelhető, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak életkora alacsonyabb, mint korábban, és általános egészségi állapotuk is jobb. Jogos elvárás, hogy a daganat eltávolításán túl a kezelés következményei se keserítsék meg a további – daganatmentes – életüket. Gyógyító eljárásnak a műtét (a prosztata és az ondóhólyagok eltávolítása), illetve a sugárkezelés tekinthető. Mindkét terápiás módszer esetében az utóbbi években hatalmas előrelépésnek lehettünk tanúi. Az urológusok a műtétben jártasak, elmondhatjuk, hogy ma Magyarországon is elérhető a legtöbb modern műtéti eszköz, felkészült orvosi csapatok nemzetközileg is elismert eredményességgel dolgoznak. A laparoszkópos műtét pedig nem csak gyors felépülést biztosít, de lehetőséget ad az operáló orvosnak a prosztata mellett húzódó erek és idegek megkímélésére, a potencia megőrzésére.