354097736991500

Hepatitis A elleni védőoltás

Fertőző májgyulladás, melyet a hepatitisz  vírus A típusa okoz.

Bárhol, bármikor fertőződhetünk. Világszerte előfordul. A trópusi országokban jellemzően már kisgyermek kórban átvészelik a betegséget, aminek következtében egy életre szóló védettség alakul ki.  Az elmúlt években több hazai járvány is előfordult. Magyarország közepesen fertőzött terület, a felnőtt lakosság jelentős része /70% felett/ fogékony. Kezdeti szakaszában nem lehet elkülöníteni a tünetek alapján egyéb vírusos /B, C, E, / májgyulladásoktól. A betegség terjedésének kedvez a nem megfelelő higiénés színvonal.

Kórokozó, terjedés:

HAV, vírus okozza. Fekális-orális terjedés a jellemző rá. A székletben jelen levő nagyszámú kórokozó, / tünetmentes időszakban is ürül a leendő betegből/ kerül más ember tápcsatornájába. Gyakran széklettel szennyezett víz, azzal locsolt zöldség, gyümölcs, kézmosás elmulasztása lehet a megbetegedés oka. Bizonyos tengeri élelmiszerek /rák, kagyló/ is fertőzöttek lehetnek. A vírus nagyon ellenálló.

Tünetek, szövődmények:

A vírus ürítése 2 héttel a tünetek megjelenése előtt már jelen van. Ez komoly rizikó a betegség terjedése szempontjából. A lappangási idő 15-50 nap szokott lenni.

Általában enyhe lefolyású, gyakran tünetmentes lehet. Ritkán fulmináns a fertőzés, egyébként egészséges személy esetén.

Kialakulhat: láz, hasmenés, sárgaság, hasi panaszok, fehér széklet, sötét vizelet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság. Jellemző lehet a javulást követően egy ismételten fellépő, tünetekkel tarkított periódus. Korábban ismert májbetegség esetén lényegesen rosszabb prognózis várható.

Védettség:

Endémiás országba történő utazás esetén különösen javasolt védelmet kialakítani, hiszen egy gyakori betegségről van szó. 1 éves kor felett itthon is érdemes gondolni a vakcinációra. Oltási sortól függően 20 éves védettség is kialakítható, létezik hepatitisz B-vel kombinálva is ,de ezt csak akkor célszerű választani, ha legalább 6 hét van még indulásig.

Fontos:

Endémiás területre történő utazáskor: elkerülendő az utcai élelmiszer árus, a jégkocka, a fagylalt. Gyümölcs zöldség lehetőség szerint pucolva, hámozva kerüljön elfogyasztásra. Fontos a tiszta kéz, evésnél is!

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: