354097736991500

Hogyan mérjünk helyesen vérnyomást?

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb krónikus betegség, néma gyilkosnak is nevezik, mivel sokáig tünetmentes lehet. Éppen ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a megelőzésre vagy a már kialakult betegség megfelelő terápiájára!

A kezeletlen magasvérnyomás károsíthatja az ereket, súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, például vesekárosodás, szívinfarktusnak vagy a stroke. Az előfordulás számos tényezőtől függ, beleértve az életkort, az életmódot, a genetikai hajlamot, a táplálkozást, elhízást és a környezeti tényezőket. Hazánkban minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érint a magasvérnyomás-betegség. A rendszeres vérnyomásmérés, az egészséges életmód (egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, megfelelő folyadékbevitel, kevés koffeintartalmú ital fogyasztása, alacsony sóbevitel, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, stresszoldás) és szükség esetén gyógyszeres kezelés mind segíthet a vérnyomás kontroll alatt tartásában és a szövődmények minimalizálásában.

A vérnyomás rendszeres mérésének kiemelt jelentősége van a magasvérnyomás-betegség felismerésében, kezelésében és ellenőrzésében. Ha nincs panasz, akkor évente egyszer javasolt a vérnyomás mérése, tünetek esetén (fejfájás, rossz közérzet, szédülés) rögtön ellenőrizni kell. Diagnosztizált magasvérnyomás-betegsége esetén kifejezetten ajánlott, hogy vérnyomás ne csak az orvosi rendelőben legyen kontrollálva, hanem rendszeresen mérjék otthonukban is a páciensek, a kapott adatokat pedig naplószerűen jegyezzék fel családorvos számára.

A helyes vérnyomásmérés technikája fontos a diagnózis felállításában és a gondozásban. Íme néhány alapvető szabály a helyes vérnyomásméréshez:

Mivel mérjük a vérnyomást?

Automata, felkari mandzsettával rendelkező készülék használata javasolt a vérnyomás otthoni mérésére. Az Európai Hipertónia Társaság legfrissebb ajánlása szerint jó, ha a egymás után háromszor mérjük meg a vérnyomásunkat és az utolsó kettőt átlagoljuk.

A vérnyomásmérés során döntő fontosságú a mandzsettaméret kiválasztása, amelyet az egyén karjának körfogata határoz meg. Nagy karkörfogatú (42 centiméternél nagyobb) személyek esetén széles mandzsetta használata javasolt. Ha a szükségesnél kisebb a mandzsetta, akkor előfordulhat, hogy a mérés magasabb vérnyomásértéket becsül, míg, ha a kelleténél nagyobb, akkor alacsonyabb értékeket mutat a készülék.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

Egy olyan csendes, szobahőmérsékletű helyiségben üljünk le, ahol legalább 3-5 perc pihenés után zavartalanul, teljes nyugalomban ellenőrizhetjük a vérnyomásunkat. A vérnyomásmérés előtt legalább 30 perccel már ne fogyasszunk koffein- és alkoholtartamú italokat és ne dohányozzunk. Ülés közben a hátunkat támasszuk meg, a lábak párhuzamosan álljanak, ne tegyük őket keresztbe, teljes talpunk legyen a talajon. A felkar legyen fedetlen, ha ez nem megoldható, akkor a ruha semmiképp ne szorítsa el az érintett területet. Karunk úgy helyezkedjen el az asztalon, hogy a felkar közepe a szív magasságában legyen.

Első alkalommal mindkét karon el kell végezni a mérést, hogy kiderüljön, melyiken magasabb a vérnyomás – a kapott értéktől függően innentől mindig ezen a domináns karon kell majd ellenőrizni a vérnyomást. A mérés során ne beszéljünk senkihez és ne is mozogjunk.

A vérnyomás mérés során 3 számjegyet mutat a készülék. Ebből a 3 számból az első érték annak a nyomásnak az értéke, amely a szív összehúzódásakor mérhető az erekben. Ezt szisztolés értéknek hívjuk. Ennek minimum 15 Hgmm-rel mindig magasabb számnak kell lennie, mint az őt követő második értének. A második szám azt a nyomást mutatja, amely a szív elernyedésekor mérhető az erekben. Ezt diasztolés értéknek hívjuk. A harmadik szám a

pulzusszámot jelenti, vagyis a szív percenkénti összehúzódásának a száma. Ha az egymást követő mérések alkalmával a szisztolés értékek között 15 Hgmm, a diasztolés értékek között pedig 10 Hgmm az eltérés, akkor a mérést meg kell ismételni.

Mikor jó a vérnyomásérték?

18 – 65 év közötti egészséges embereknél az általános célérték: 120-129 / 70-79 Hgmm. A 120 / 70 alatti érték már alacsony vérnyomást jelent ebben a korosztályban.

65 év felett: 130 – 139 / 70-79 az általános célérték. 80 év felett, esendő állapot (nem szándékos fogyás, kimerültség, alacsony aktivitási szint, izomgyengeség, lassú járás) esetén a kezelőorvos magasabb célvérnyomást is meghatározhat. A pulzuszám akkor jó, ha 80 /perc alatt van.

Legtöbbet akkor tehetünk az egészségünkért, ha az említett rizikófaktorokat csökkentjük, rendszeresen szedjük a vérnyomáscsökkentőt, ingadozó vérnyomás esetén pedig felkeressük családorvosunkat és utasításainak megfelelően otthon is ellenőrzés alatt tartjuk vérnyomásértékeinket.