354097736991500

Parfümök, amelyek allergiát okozhatnak!

Hazánkban sajnos számos olyan parfümöt próbálnak meg eladni, amelyek ellenőrizetlen forrásból származnak, hamisak. Egyre több webáruházzal, külföldi rendelős oldallal is találkozhatunk, ahol szintén hamisítványokat akarnak rásózni a fogyasztókra. Statisztikák azt is kimutatták, hogy 3 év alatt ez megközelítőleg 800 milliós kárt jelentett országunknak. Az információt még ebben az évben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület adta ki közleményében.

Az anyagi károkon kívül egészségügyileg is rendkívül veszélyesek a hamis parfümök. Sokan csak azt veszik figyelembe, hogy ugyanazzal a márkanévvel olcsóbban jutnak hozzá az adott típushoz, így több pénz marad a zsebükben, de arra már nem gondolnak, hogy az érintett termék összetevői bizony komoly problémákat is okozhatnak szervezetünkben.

A leggyakrabban súlyos allergiás reakciókat váltanak ki, ami nem véletlen, hiszen a gyártás során semmilyen ellenőrzésen nem esnek át, az eredetivel ellentétben, ami hiába drágább, de jobban megéri az árát, mert szigorú követelmények és szabályok vonatkoznak rá az előállítás során. Egy eredeti parfüm és a hamisítvány között nem feltűnőek a különbségek, szinte teljes mértékben megegyeznek, viszont egy hozzáértő személy ki tudja szűrni az apró eltéréseket is. A leggyanúsabb jel az olcsó ár, de a csomagolás, külső megjelenés, szín ugyancsak árulkodó lehet.

Milyen tünetekkel járó allergiás reakciókat válthatnak ki a hamis parfümök?

A hamis parfümöktől különféle foltok jelenhetnek meg a bőrfelületen, amelyek fájdalommal és viszketéssel járhatnak, kialakulhat tőlük bőrgyulladás, ekcéma. Megduzzadt, rózsaszín bőrpír is előfordulhat, de a porcelánfehér göbök sem ritkák. Nagyon súlyos esetben fennáll a fulladásveszély és eszméletvesztés kockázata is. A bőrelváltozások kialakulhatnak azonnal, de megeshet, hogy napok, vagy hetek is eltelnek, mire felütik a fejüket.

Az alábbi tünetek megjelenésekor mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki felír valamilyen kenőcsöt, gyógykészítményt. Ha használtunk olyan parfümöt, amelyről nem bizonyított az eredetisége, akkor azonnali hatállyal függesszük fel alkalmazását.