354097736991500

Stressz, kimerültség, szorongás? Magnéziumhiány is állhat a háttérben!

magnéziumhiány

Ez az ásványi anyag számos létfontosságú folyamatban vesz részt a szervezetben, az izom- és idegrendszer működésében, a szívritmus fenntartásában, az energia előállításában, a fehérjeszintézisben, a vérnyomás és vércukor szabályozásában, a csontok és fogak egészségének fenntartásában, valamint az immunrendszer erősítésében.

Normál értéke 0,6 – 1,1 mmol/l közötti. A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt nők számára 300 mg, férfiak esetében 350 mg, míg kismamáknak 450 mg. Gyermekeknél életkortól függően a szükséges mennyiség 50-250 mg között változik.

A magnéziumhiány hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a magas vérnyomást, szívritmuszavarokat, szívelégtelenséget és más kardiovaszkuláris betegségeket; társulhat szorongással, depresszióval és más idegrendszeri problémákkal; izomgörcsöket és izomgyengeséget okozhat; befolyásolhatja a vércukor és inzulinszintet, ezáltal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát; hozzájárulhat az osteoporosis (csontritkulás) kialakulásához. A magnéziumhiány egyik oka lehet a kevés magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. Magnéziumban gazdag élelmiszerek a diófélék és magvak (mandula, dió, tökmag, lenmag), a teljes kiőrlésű gabonafélék (barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér), zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta), hüvelyesek (bab, lencse, zöldborsó és csicseriborsó), banán, avokádó. Fogyaszthatunk magas magnéziumtartalmú ásványvizet is pótlásként. Az alkohol és a kávé fogyasztása szintén növelheti a magnézium kiürülését vizelettel a szervezetből. Magnézium hiányt idézhetnek elő emésztési rendellenességek (gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység) krónikus hasmenés esetén is csökkenthet a magnézium felszívódása a bélben. Cukorbetegeknél előfordulhat, hogy a magas vércukorszint a magnézium kiürülését okozza a vizelettel. Gyógyszerek (metformin, diuretikumok, hashajtók, szteroidok, savlekötők, ACE-gátló vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek,) is csökkenthetik a magnézium szintjét a szervezetben, tartós szedés esetén érdemes időnként ebben az esetben is ellenőrizni a magnézium szintjét. Vizsgálatok igazolták, hogy a krónikus stressz helyzetekben a szervezet több magnéziumot használ fel, ami hozzájárulhat a hiány kialakulásához. A terhesség és szoptatás időszakában is megnő a magnézium szükséglet. A magnéziumhiány, amellett, hogy az anyának kellemetlen izomgörcsöket okozhat, zavarhatja a magzat egészséges növekedését, fejlődését és koraszülést idézhet elő. Az intenzív fizikai aktivitás során a szervezet több magnéziumot használ fel, így például a sportolók a magnéziumhiány nagyobb kockázatának vannak kitéve. Idősek körében a magnézium felszívódásának csökkenése is okozhat hiányállapotot. Magnézium hiány gyakori tünetei közé tartozhatnak izomgörcsök (pl. vádli, illetve rágóizmok görcse, izomremegés) és izomgyengeség. Ez az érzés leginkább ahhoz hasonlítható, mintha egy konyhakést vágnának az izmunkba, aminek következtében az kőkeménnyé válik. Ehhez hasonló tüneteket okozhat még a nyugtalan láb szindróma is, de ekkor a végtagokban (általában a lábakban) kellemetlen érzés jelentkezik, ellenállhatatlan vágyakozás, hogy a beteg megmozdítsa vagy dörzsölje a lábait. A tünetek általában a nyugalomban, főként esténként vagy éjszaka jelentkeznek, és súlyos alvászavart okozhatnak. Az alacsony magnézium szint esetén megjelenhet még érzékenység a zajokra, idegesség és szorongás, egyéb alvászavarok, szívritmuszavarok és szívproblémák, hányinger és hányás,

székrekedés vagy hasmenés, csökkent étvágy, szédülés és fejfájás, fáradtság és kimerültség. Ha bármelyik tünetet észleli, és gyanakszik a magnéziumhiányra, fontos, hogy forduljon családorvosához, kezelőorvosához. A magnéziumhiány kezelése az étrend módosításával, magnéziumtartalmú élelmiszerek fogyasztásával vagy magnézium-kiegészítők (lehetőleg magnézium-laktát vagy a magnézium-citrát legyen) szedésével történhet. Több vizsgálat igazolja, hogy érdemes a magnéziumot a B6-, D- és C vitaminnal kombinálni, mivel így javítható a biohasznosulás. Fontos azonban, hogy az egyéni szükségletekhez igazodjon, és ne lépje túl az ajánlott napi beviteli mennyiséget, mert a túlzott magnéziumbevitel is okozhat problémát.