354097736991500

Fájdalmas menstruáció, alhasi görcsök? A tüneteket akár egy lappangó fertőzés is okozhatja!

BMC_nyito

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen, hiszen több olyan elváltozás és fertőzés van, amelyek nem feltétlenül okoznak tüneteket.

A hölgyek anatómiai okokból eleve hajlamosak az alsó húgyutak és a nemi szervek fertőződésére, amit fokozhat például antibiotikum fogyasztása, nem megfelelően szellőző műszálas ruházat, lúgos tusfürdők használata. Szintén gyakori panaszok a görcsös, alhasi fájdalmak, amelyek hátterében akár krónikus gyulladás vagy ciszta is állhat. Mivel ezek a lappangó problémák sokszor éveken át is észrevétlenek maradhatnak, komoly következményekkel járva akár meddőséghez, daganatos betegséghez is vezethetnek. A szűrővizsgálattal időben kideríthető és jól kezelhető a rosszindulatú méhnyakrák, valamint az egyéb nőgyógyászati betegségek is orvosolhatók.

Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyászként a szakma minden ágával foglalkozik, a terhesgondozástól kezdve a különböző nőgyógyászati betegségek kivizsgálásáig,

kezeléséig. – Különös hangsúlyt fektetek a hiányterületekre, mint a gyermeknőgyógyászat és a változókori ellátások – hangsúlyozza a Doktor Úr.

Kiemelten fontosnak tartom a prevenciót, így a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat:

– Nőgyógyászati alapvizsgálat: tapintásos ellenőrzés Kolposzkópos méhszájszűrés

– Méhnyakrák-szűrés (citológia)

– Szükség, illetve kérés esetén: ultrahangos petefészek-szűrés

– Szükség esetén HPV, chlamydia szűrés

– Emlőszűrés

A másik eset, amikor páciens nem szűrésre, hanem valamilyen panasz miatt érkezik. A legtöbbször vérzészavarok, fertőzések, gyulladások okoznak gondot. A rendszertelen menstruáció hátterében (kortól függetlenül) hormonális zavar is állhat vagy valamilyen szervi eltérés, adott esetben polip, ciszta vagy mióma. A panaszoktól függ, hogy milyen vizsgálóeljárásokkal diagnosztizáljuk

az adott kórképet. Ez lehet akár egy tapintásos vizsgálat, megtekintés, lehet akár ultrahang vizsgálat.

A diagnózis megállapításával célirányos kezelést tudunk alkalmazni. Nem minden esetben szükséges műtéti eljárás, gyakori a nyomonkövetés és a gyógyszeres, terápiás kezelés is.

A vizsgálat során először egy állapotfelmérés történik, a páciens részletesen elmondja a panaszait. Ezt követik a már fent említett tapintásos, Kolposzkópos-, vagy ultrahangos vizsgálatok. Természetesen van lehetőség mintavételekre, igény szerint laboratóriumi vizsgálatokra is.

További nőgyógyászati vizsgálatok:

– teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig).

A terhesgondozás magában foglalja a szülészet-nőgyógyászati szakmai protokoll által meghatározott ultrahang, labor és manuális vizsgálatok elvégzését, amelyekkel a várandós kismama és magzatának életfunkcióit követjük nyomon),

– gyermeknőgyógyászat (akár már pár hetes kortól),

– változókori panaszok,

– fogamzásgátlási tanácsadás,

– tájékoztatás olyan tünetmentes páciensek számára, akik valamilyen betegségről, gyógyszerről érdeklődnek, illetve többet szeretnének tudni róla.

Szülészeti, nőgyógyászati kérdésekkel kapcsolatban forduljanak bizalommal csapatunkhoz – hangsúlyozza Dr. Demjén László, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa.