354097736991500

Fókuszban a fényvédelem

Fényvédelem

Ugyan a nap csábító sugarainak nehéz ellenállni, pár fontos alapszabály betartásával nyugodt szívvel élvezhetjük a nyári időszakot.

Az alábbi interjúban Dr. Árvai Mariann, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza ad hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan óvjuk bőrünket ebben az időszakban.

Miért ennyire kiemelten fontos a fényvédelem napjainkban?

– A napsütés ma már sajnos sokkal jobban károsítja a bőrt, mint évtizedekkel ezelőtt. Az ózonréteg vékonyodása és a napozási szokások megváltozása miatt bőrünk nagyobb mértékben van kitéve a káros UVA és UVB sugaraknak. Míg évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt az emberek bőre kora tavasztól fokozatosan szokott hozzá a napfényhez, a civilizációval a bőrünk a „négy fal között” töltött sok idő miatt kevésbé tud felkészülni a nyári szezonra, így az első napsütésben eltöltött órák, vagy a várva várt nyaralás alkalmával sokkal könnyebben meg is tud égni.

Hogyha már fényvédelem – milyen rizikót rejthet a napsugárzás? Milyen fényvédő javasolt?

– A bőrt érő napsugarak közül az UVA sugarak a bőr korai öregedéséért, pigmentálódásáért, bőrdaganatok képződéséért felelnek, míg az UVB sugárzás okozza a leégést, a hólyagos napégést, illetve a melanoma és egyéb bőrdaganatok kialakulásában is szerepe van. Ezért a fényvédő készítmények többsége ma már UVA és UVB elleni védelemmel is rendelkezik. A megfelelő fényvédő kiválasztásakor tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal és bőrünk barnulási képességeivel.

A fényvédő készítmények tartalmazhatnak fizikai, kémiai filtereket, illetve a legmodernebb készítmények már kékfény szűrővel is rendelkeznek. Ez utóbbi a melasmára, az arcon lévő sötétebb foltok kialakulására hajlamos bőr védelme szempontjából lényeges. A fizikai filtereket úgy kell elképzelnünk, mint pici tükröket a bőrünkön, melyek visszaverik az UV sugarakat. Ezek nem szívódnak be a bőrbe, képeznek egy fehér réteget, mely esztétikailag nem annyira előnyös, viszont azonnal hatnak, már a felkenés pillanatától védenek. A tisztán fizikai filtereket tartalmazó naptejeket 4-6 hónapos kortól ajánljuk csecsemőknek, kisgyermekeknek.

A kémiai filtereket tartalmazó fényvédők beszívódnak a bőrbe, elnyelik az UV sugarakat, és kozmetikai szempontból sokkal esztétikusabb eredményt adnak. A fényvédelem kialakulásához viszont 20-30 percre van szükség, ezért fontos, hogy napozás előtt bekenjük magunkat, és teljes beszívódásig figyeljünk oda, hogy ne érje víz a bőrünket, ne izzadjunk meg.

Léteznek természetesen kombinált készítmények is, melyek minden igényt kielégítenek. Bármilyen típusú készítményt is választunk, fontos, hogy a felvitelt 2 óránként, illetve úszás/fürdés után megismételjük.

A fényvédők erősségét különböző faktorok jelzik. Az SPF (Sun Protection Factor) az UVB szűrő képességet jelzi. Ha valaki például 10 perc alatt ég le a napon, egy SPF 30 fényvédő használatával 30-szor annyi idő alatt, vagyis kb. 300 perc alatt ég csak meg a bőre. Ez azonban csupán becsült érték, függ a bőrtípustól, izzadás mértékétől, napsugárzás intenzitásától és a felvitt fényvédő mennyiségétől is. Az UVA sugarakkal szembeni védelem mértékét az ún. PA (Protection Grade of UVA) érték jelzi. Érdemes olyan készítményt választanunk, melynél PA +++ vagy PA ++++ van a flakonon feltüntetve. Ezek a bőr korai öregedése ellen megbízható UVA védelmet nyújtanak.

Hogyan érdemes napozni? Milyen szabályokat kell betartanunk, ha kilépünk akár az utcára, akár a strandon napfürdőzünk?

– A 11 órától 15 óráig terjedő időszakban fényvédelem mellett se tartózkodjunk tartósan a napon, lehetőleg az árnyékot keressük. A kora délelőtti és késő délutáni órákban az UV-sugárzás már csökken ugyan, de ekkor is érdemes széles karimájú kalapot, megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget felvenni. Baseball sapka viselése nem elegendő, mert a tarkó és a fülek védtelenek maradnak a nap sugaraival szemben. A ruhával nem fedett bőrfelületeket bőrtípusunknak megfelelő fényvédővel kenjük be. Az arc teljes felületére egy teáskanálnyi mennyiségű naptej kerüljön. Amennyiben csak fürdőruhát viselünk, egy felespohárnyi mennyiségű fényvédő krém felkenése esetén érjük el azt a védelmet, ami a flakonon fel van tüntetve. Gyermekek számára érdemes SPF 50+ UV szűrővel ellátott fürdőpólót és fürdőnadrágot beszerezni a nyaraláshoz, így elkerülhető a fényvédő lemosódása, leizzadása, illetve az ismételt felvitel elmaradása miatti leégés kockázata.

Mit tegyünk napozás után? Milyen elváltozások esetén ajánlott soron kívül bőrgyógyász szakorvoshoz fordulnunk?

– A bőr hidratálására megfelelőek az ún. napozás utáni (after sun) készítmények. Ha megtörténik a baj és leégünk, 100% aloe vera gélt vagy sprayt vigyünk fel a gyulladt bőrfelületre 1-2 óránként vékonyan. Nagyon fontos emellett a bő folyadékfogyasztás. Amennyiben az égett területen hólyagok is megjelennek, szakemberhez kell fordulni, mert a megnyíló hólyagok felülfertőződhetnek. Ebben az esetben ibuprofen tartalmú gyógyszer bevehető, mely a bőr gyulladását képes mérsékelni.

Amennyiben azt észleljük, hogy valamelyik anyajegyünk növekedett, színe megváltozott, feketésszürke szín jelent meg benne, esetleg vérzik, viszket, vagy ép bőrön korábban nem észlelt pigmentált elváltozás jelentkezik, sürgősen keressünk fel bőrgyógyászt, ne várjuk meg az éves szűrést!