354097736991500

Bizonytalan eredetű szervi panasza van? A belgyógyászat integrálja a többi orvos szakmát!

belgyogyaszat

A hazai gyümölcsök, zöldségek mind vitaminokban és ásványianyagokban gazdagok, ugyanakkor a nyári napsütéses idővel együtt a grillpartyk ideje is beköszöntött, ahol sokszor bizony „zsírosabb” ételek is kerülnek a tányérunkra. Sokszor magunk sem tudjuk, hogy egy bőséges kertiparty, családi ebéd-e a ludas a gyomortájéki panaszokért, rosszullétért (hirtelen bevitt kalóriamennyiség) vagy esetleg komolyabb belgyógyászati probléma okozza-e a panaszokat.

A mértékletesség mellett természetesen a prevenció a legfontosabb. A belgyógyászat az, amely leginkább integrálja az általános orvosi gyakorlat szintjén a többi orvos-szakmát, így amennyiben bizonytalan eredetű panasza van, általában a belgyógyász szakorvos felkeresése ajánlott.

Az egyes szakmák képviselői egymással összehangoltan végzik feladataikat a gyógyító tevékenység során. Munkájukat dietetikus tanácsadás, valamint laboratóriumi-, és radiológiai diagnosztikai háttér segíti.

Az utóbbi időszakban a belgyógyászat jelentős szakosodáson ment keresztül. A gyomor-, és bélrendszeri betegségekre a gasztroenterológia specializálódott, a cukorbetegséggel a diabetológia, a belső elválasztású mirigyekkel az endokrinológia, a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel pedig a kardiológia foglalkozik.

Bizonytalan eredetű szervi panasszal az alábbi szakterületek foglalkoznak:

· kardiológia

· reumatológia

· gasztroenterológia

· anyagcsere és endokrinológia

· általános belgyógyászat

A páciens tüneteinek és korábbi leleteinek ismeretében szűrőjelleggel vagy a tünetek okának felderítésére a belgyógyász egy diagnosztikus sorrendet állít fel laboratóriumi-, képalkotó vizsgálatokkal, valamint további szakorvosi konzultációk megszervezésével.

Belgyógyászati vizsgálat menete:

Első körben a páciens fizikális vizsgálata történik, majd vérnyomásmérés következik. A rizikófaktorok felmérését követően nyugalmi-, majd terheléses EKG vizsgálat zajlik. Végül a szívultrahanggal, a hasi és kismedencei áttekintő ultrahanggal, és a nyaki ér (carotis) doppler ultrahanggal zárjuk a vizsgálatot. Az eredmények alapján készül az összesítő vélemény.

Belgyógyászaink a prevenció és az egészséges életmód elhivatott képviselői, akik a legfrissebb szakmai eredményeket is felhasználva kezelik pácienseinket. Forduljon hozzánk bizalommal!

Magánorvosi Centrumunkban profi szakorvosaink, modern technikai eszközökkel felszerelt rendelőnkben, elegáns környezetben várják!