354097736991500

Ízületi gyulladások, porckopások, sérülések okozta elváltozások?

Reaumatológia

A mai modern orvostudománynak köszönhetően (nagy felbontású ultrahang géppel) az ízületi tok, szalag, az inak, izmok sérülése ultrahanggal nagy pontossággal megállapítható.

– A mozgásszervi ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, ismételhető – hangsúlyozza Dr. Bodnár Györgyi, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum radiológusa. – A mozgásszervi UH vizsgálat során tudjuk vizsgálni az izmokat, inakat, szalagokat, ízületeket, a vizsgált területen lévő ereket, a bőrt, a bőr alatti lágyrészeket.

A csontfelszínek is jól láthatók, de a csontkontúr alatti csontszerkezet a fizikai tulajdonságok miatt már nem ábrázolódik, a csontok szerkezete csak röntgenfelvételen vizsgálható.

A mozgásszervi UH vizsgálatok két nagy területre oszthatók: lágyrész és ízületi ultrahang.

Lágyrész vizsgálat során a lassan kialakuló, tapintható „csomóktól” a sportolás, rossz mozdulat során hirtelen fellépő fájdalom, duzzanat miatti elváltozásokig sok minden tartozik.

A bőr alatt vagy az izmokban jó vagy rosszindulatú elváltozások lehetnek, ezek UH vizsgálattal jól megfigyelhetők, eldönthető, hogy szükséges-e további vizsgálat. Az UH vizsgálat nem tud szövettani diagnózist adni, ezért, ha a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, további kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

Az ín – izom -szalagsérülések szintén UH vizsgálattal állapíthatók meg, ami a diagnózison túl a kezelések eldöntése, illetve azok hatásosságának és a gyógyulás mértékének a megítélése szempontjából is fontos.

Az ízületi vizsgálatok a reumatológiai betegségekben kialakuló deformitások és a sérülések során bekövetkezett ízületi elváltozások pontos megítélése miatt fontosak.

Mindkét esetben szükséges a pontos diagnózishoz röntgenfelvételt készíteni az ízületek csontos részének megítélésére, mert csak így teljes értékű a vizsgálat.

Balesetek, sérülések esetén az ízületben lehet vérömleny, az ízületi tok vagy a szalagok részleges vagy teljes szakadása.

Gyulladásos ízületi elváltozásoknál látjuk az ízületben lévő folyadékot, a belhártya megvastagodását, vérbőségét.

Ízületi kopásnál a tönkrement porc, a krónikus gyulladás jelei vizsgálhatók.

Az elmondottakból látható, hogy a lágyrész és ízületi ultrahang vizsgálatok nagy segítséget jelentenek a reumatológus, ortopéd és a sebész orvosoknak a gyógyítás során – mondja a Doktornő.

Forduljon Orvosainkhoz bizalommal! Rendelőinkben magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesítjük pácienseinket, mindezt elegáns környezetben, a legmodernebb vizsgálati berendezésekkel.

Dr. Bodnár Györgyi